Tijekom 2016. zabilježen oštar pad krijumčarenja bjelokosti

1368
bjelokost

Kineska Državna uprava za šumarstvo objavila je u nedjelju kako je količina prokrijumčarene bjelokosti, koja je pronađena u Kini, pala tijekom 2016. za 80% u odnosu na prethodne godine kada su ove nezakonite radnje bile na svom vrhuncu.

Zamjenik ravnatelja Državnog povjerenstva za šumarstvo Liu Dongsheng objavio je ove podatke na svečanom predstavljanju kampanje za zaštitu divljeg biljnog i životinjskog svijeta, no bez detaljnijih podataka i brojki.

Kina će do kraja ove godine prestati s komercijalnom preradom i prodajom bjelokosti. Prošle je godine također uvela trogodišnju zabranu uvoza u sklopu sve većih nastojanja u sprečavanju nezakonite trgovine divljim biljnim i životinjskim vrstama.

”Broj slučajeva vezanih uz nezakonitu trgovinu divljim biljnim i životinjskim vrstama je od prošle godine u padu,” naglasio je Liu dodajući kako u međuvremenu broj ugroženih životinjskih vrsta, uključujući divovsku pandu, ibisa krestaša, aligatora s Yangtzea i tibetsku antilopu, nastavlja stabilno rasti.

Potrebno je naglasiti kako je nedavno izmijenjeni zakon o zaštiti diviljih životinja na snagu stupio početkom ove godine i to s oštrijim kaznama za njihovo ubijanje i nezakonito iskorištavanje.

Foto: chinanews.com