Teretni vlakovi povezuju Kinu i Europu, jačajući trgovinu i veze

1231
vlak željeznice

Koncept “Kina i zemlje srednje i istočne Europe 16+1” su u 2012. prihvatile Kina i 16 zemalja srednje i istočne Europe. 

Usredotočavajući se prvenstveno na gospodarstvo i trgovinu, jedan od ključnih čimbenika za proširenje veza su nizovi ekspresnih vlakova koji voze između Kine i Europe.

Od pokretanja prve teretne željezničke linije između Kine i Europe koja povezuje Chongqing s Duisburgom u Njemačkoj u ožujku 2011., obujam tereta koji putuje između Kine i Europe je rastao u svakoj od proteklih šest godina.

Zahvaljujući nizovima novih ruta pokrenutih ekspresnom željeznicom Kina-Europa, sve više kineskih tvrtki sada odabire uporabu željeznice za uvoz robe iz Europe.

Kevin Wang je direktor prodaje za europsko tržište autobusne tvrtke Zlatni zmaj iz Xiamena. Rekao je kako je tvrtka počela upotrebljavati teretne vlakove između Kine i Europe u 2014., i često upotrebljava željeznicu za uvoz motora i drugih dijelova iz zapadnoeuropskih zemalja poput Italije. Također planiraju početi isporučivati svoje autobuse u istočnu Europu putem željezničkih linija.

Uspoređujući s prijevozom tereta zrakom i morem, vlakovi imaju svoje prednosti. Kevin Wang je je rekao kako je tvrtka prije uglavnom slala proizvode morem. Međutim, od 2014., proizvođač autobusa je imao koristi od vlakova između Kine i Europe, budući da je željeznica jeftinija od zračnog prijevoza i istovremeno točnija i brža od prijevoza morem.

Teretni vlakovi Kina-Europa su značajan dio inicijative Pojas i put koju je u 2013. predložio kineski predsjednik Xi Jinping.

Kevin Wang je rekao kako inicijativa Pojas i put nije otvorila nove prilike samo za kineske tvrtke, već i za europske.

Uzeo je svoju tvrtku kao primjer, govoreći kako “proizvodnja autobusa uobičajno zahtijeva vrlo skupe investicije. U istočnoj Europi su ljudi bili navikli na kupovinu rabljenih autobusa iz zapadne Europe, ali sada, uz podršku posebne inicijative, mogu platiti isti iznos novca i dobiti sasvim nove autobuse. To je dobar potez za pomoć poslovanju kineskih poduzeća u inozemstvu.”

Osim stvaranja mogućnosti za domaće tvrtke, teretni vlakovi Kina-Europe također promiču gospodarsku razmjenu duž Puta svile.

Wang Yiwei, direktor Centra za EU studije Sveučilišta Renmin u Kini, je rekao kako će rute ojačati povezivost između Kine i Europe.

“Ekspresna željeznica Kina-Europa jača logistiku i promet, te novu vrstu poslovanja između Kine i Europe. Najvažnije, radi se o novom lancu raspodjele vrijednosti, budući da je smještena u središtu kineskih i europskih gradova. Pomaže Kini u suradnji s lokalnim europskim vladama.”

Dodatno je nagovijestio kako teretni vlakovi između Kine i Europe mogu suziti procjep između 16 europskih zemalja, budući da bi željezničke poveznice također trebale pomoći u integraciji same Europe.

Kina sada ima 57 željezničkih teretnih ruta između Kine i Europe, s vlakovima koji iz 35 kineskih gradova putuju u 12 europskih zemalja.