Telefonski razgovor Si Đinping – Donald Tramp

385
Xi i Trump

Kineski predsednik Si Đinping je danas razgovarao telefonom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.


Si je naveo da je kineska strana od izbijanja epidemije koronavirusa uvek držala otvoren, transparentan i odgovoran stav, kao i da je pravovremeno davala informacije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, uključujući i SAD o epidemiji, ali i da je delila svoja iskustva sa drugim stranama bez ikakvih rezervi i pružala je pomoć drugim zemljama. Mi ćemo nastaviti sa tom praksom kako bi savladali pandemiju zajedno sa međunarodnom zajednicom.

Kineski predsednik je istakao da epidemija ne zna za državne granice i nacionalnost i da je zajednički neprijatelj čovečanstva. Samo uz zajedničko reagovanje međunarodne zajednice moguće je pobediti virus. Zahvaljujući zajedničkim naporima svih strana na samitu G20, koji je održan juče, postignut je visok nivo saglasnosti i rezultati samita su veoma pozitivni.

Kineski predsednik Si Đinping je istakao da želi da sve strane pojačaju koordinaciju i saradnju i da daju snažan impuls u jačanju borbe međunarodne zajednice sa epidemijom i u stabilizovanju globalne ekonomije. Kineska strana želi da zajedno sa američkom stranom i dalje radi na podršci SZO-u i želi da ta svetska organizacija i dalje igra važnu ulogu. Veći nivo deljenja informacija i iskustava i jačanje saradnje u naučnom istraživanju i poboljšanje upravljanja nad globalnim zdravstvom su veoma važni. Pored toga, kineski predsednik je istakao da je neophodno jačanje koordinacije politika u markoekonomiji, stabilizovanje tržišta i osiguravanje rasta i životnog standarda na način da se osigura otvaranje, stabilnost i bezbednost globalnog lanca snabdevanja.

Si je izneo i detalje o tome kako je Kina reagovala na epidemiju. On je istakao da je poklonio veliku pažnju razvoju epidemije u SAD-u i da je shvatio da je američki predsednik implementirao niz mera. Kineski narod se iskreno nada da će SAD što pre suzbiti trend razvoja epidemije i umanjiti gubitak američkog naroda. Kineska strana ima pozitivan stav o širenju međunarodne saradnje radi suzbijanja epidemije. U sadašnjoj situaciji, Kina i SAD treba da se ujedine u borbi protiv epidemije. Zdravstvena odeljenja dveju zemalja održavaju komunikaciju o međunarodnoj situaciji u pogledu pandemije. Kina želi da nastavi da deli informacija bez ikakvih rezervi sa SAD-om. Pojedine provincije, kao i preduzeća u Kini su pružili medicinski materijal američkoj strani. Kineska strana razume poteškoće sa kojima se suočava američka strana i spremna je da pruži pomoć. Si Đinping je istakao da sada u SAD-u ima puno Kineza, kao i kineskih studenata i da kineska vlada poklanja veliku pažnju njihovoj bezbednosti i zdravlju, nadajući se da će američka strana preuzeti efikasne mere da ih zaštiti.

Si Đinping je istakao da se kinesko-američki odnosi nalaze u ključnom trenutku saradnje. Saradnja dveju zemalja je korisna za oba strana, a sukob šteti, naveo je kineski predsednik. Si se nada da će američka strana preuzeti praktične akcije, kao i da će istovremeno obe strane uložiti trud da ojačaju saradnju u suzbijanju epidemije, tako da se odnosi razvijaju bez sukoba i borbi i da budu zasnovani na međusobnom poštovanju i uzajamnoj koristi.

Tramp je odgovorio da je pomno saslušao govor predsednika Si Đinping na samitu G20. Naveo je da i on lično, kao i drugi lideri imaju samo reči hvale za stavove i predloge Si Đinpinga iznete na samitu.

Trampa su zanimali detalji o kineskim merama u suzbijanju epidemije. On je naveo da se i SAD i Kina suočavaju sa izazovima zbog koronavirusa i da je veoma srećan što je Kina uspela da postigne napredak u toj borbi. Tramp je rekao da su kineska iskustva dala inspiraciju, kao i da će on lično osigurati da SAD i Kina prošire saradnju bez smetnji i da će proširiti saradnju kako bi se suzbila pandemija.

Tramp je izrazio zahvalnost na tome što je Kina pružila zdravstveni materijal SAD-u i naveo da Vašington želi da ojača saradnju s Kinom u oblasti zdravstva, uključujući i razvijanje efikasnih lekova.

Lideri dveju zemalja su se dogovorili da će nastaviti komunikaciju o pitanjima od zajedničkog interesa.