Tajfun Haima pogodio jug Kine

919

Tajfun Haima, inače 22. tajfun ove godine, došao je u petak popodne i do juga Kine, točnije do pokrajine Guangdong.

Tropska ciklona, u čijem središtu pušu vjetrovi maksimalne brzine do 151 km/h, nadvila se nad obalnom općinom Houmen u okrugu Haifeng pored grada Shanweija u 12 sati i 40 minuta, sudeći prema priopćenju lokalnog Meteorološkog zavoda.

Oluje i obilne kiše predviđaju se za Shenzhen, Huizhou, Shanwei, Meizhou, Heyuan, Shantou, Yieyang i Chaozhou, gradove u pokrajini Guangdong, od petka u podne do subote ujutro, kako je objavio pokrajinski Meteorološki zavod.

U Shenzhenu od petka ne rade razni uredi, tvrtke i škole s obzirom da su proglašene najviše razine hitnih mjera kao odgovor na dolazak tajfuna Haima. Gotovo je 80 000 osoba evakuirano u Shenzhenu, kako je objavio gradski Ured za civilne poslove. Škole u Guangzhou, glavnom gradu spomenute pokrajine, te Huizhou također su u petak bile zatvorene.

Sjedište za kontrolu poplava Guangdong upozorilo je na visok rizik od geoloških katastrofa koje će eventualno biti potaknute obilnim kišama koje donosi Haima. Snaga tajfuna je slična onoj tajfuna Usagi, koji je ubio velik broj ljudi u spomenutoj pokrajini 2013.

Tajfun Haima je u petak poslijepodne oslabio u snažnu tropsku oluju, sudeći prema objavi Nacionalnog meteorološkog zavoda.