Tajfun Ampil i dalje se kreće preko Kine

339
tajfun ampil

Tajfun Ampil, 10. tajfun po redu koji je pogodio Kinu ove godine, nastavlja da se kreće ka severoistoku Kine nakon što je pogodio Šangaj i okolinu.

Meteorološka opservatorija provincije Liaoning, koja se nalazi u severoistočnom delu Kine, saopštila je da se Ampil sada kreće ka severoistoku brzinom od 30 kilometara na sat, donoseći snažne pljuskove i olujni vetar u to područje. Ova provincija je za sada izdala plavo upozorenje za oluje i žuto upozorenje za prirodne katastrofe. Opservatorija je upozorila ljude koji žive u zapadnom delu Liaoninga da izbegavaju aktivnosti na otvorenom i da preduzmu mere predostrožnosti zbog moguće pojave klizišta.

Više od 260.000 ljudi i preko 31.600 hektara useva u istočnoj Kini u provinciji Šandung pogođene su snažnim pljuskovima koje je izazvao ovaj tajfun.

Direktni ekonomski gubici u Šandungu procenjeni su na 116 miliona juana (17 miliona američkih dolara). Jedna osoba je poginula tokom udara tajfuna, dok su 134 osobe evakuisane i prebačene na sigurnija mesta.

U noći između ponedeljka i utorka obilne padavine su pogodile grad Tijenđin, a maksimalne padavine su dostigle 237 milimetara u centru grada. Opštinska meteorološka opservatorija izdala je plavo upozorenje za tajfune i oluje u ponedeljak popodne, ali je kasnije podigla stepen upozorenja na narandžasti nivo.