U svom izvješću o Kini EU se ponaša “diskriminirajuće”

841
Kina i Europa

Europska unija (EU) se opet ponaša diskriminirajuće objavljivanjem izvješća o takozvanim “narušavanjima tržišta” u Kini, u petak je za Xinhua izjavio vodeći odvjetnik za trgovinu.

“Moglo bi se argumentirati da se EU, izdavanjem izvješća samo o Kini, opet ponaša diskriminirajuće time što izdvaja Kinu,” rekao je Edwin Vermulst iz VVGB Advocaten, neovisnog međunarodnog odvjetničkog ureda koji je baziran u Bruxellesu.

Vermulst vjeruje da se izvještaj na 465 stranica oslanja na studije koje su provedene prije nekoliko godina.

Nova antidampingška legislativa EU je u srijedu stupila na snagu nakon što ju je prije godinu dana predložila Europska komisija, izvršno tijelo EU.

Nova pravila zahtjevaju da se dokažu postojanje “značajnog narušavanja tržišta” za izračun dampinga, te je Komisija isti dan objavila svoj prvi izvještaj o takozvanim “narušavanjima tržišta” u Kini, što znači da se poduzeća u EU mogu osloniti na navedeni izvještaj kao dokaz da nastave koristiti sličnu ili jednaku metodologiju u antidampingškim istraživanjima.

U izvještaju se opisuju određeni aspekti kineskog gospodarstva, te je fokus stavljen na makro-ekonomska pitanja, glavne proizvodne faktore koji se koriste u svim proizvodnim procesima, i na određene sektore, uključujući čelik i keramiku.