Susret Plenković-Keqiang: Kina obećala unaprijediti poduzetničku suradnju

537
susret plenković-keqiang

Kina podupire poduzeća iz Kine i Hrvatske kako bi iskoristila svoje komplementarne prednosti i ojačale suradnju na područjima koja uključuju luke, izgradnju željezničke infrastrukture i brodogradnju, izjavio je u petak kineski premijer Li Keqiang.

Li je ovo izjavio prilikom svog susreta sa svojim hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem koji se nalazi u posjetu Kini te će od 5. do 10. studenoga prisustvovati prvom Kineskom međunarodnom sajmu uvoza.

Li je dodao kako su odnosi Kine i Hrvatske zadržali dobar zamah razvoja. Dvije strane imaju čvrsto političko uzajamno povjerenje, rastuću bilateralnu razmjenu i aktivne razmjene u humanističkim znanostima.

Kina je spremna raditi s Hrvatskom kako bi sinergizirala razvojne strategije dviju strana, produbila pragmatičnu suradnju na različitim područjima, proširila integraciju interesa te nadalje promovirala bilateralno sveobuhvatno suradničko partnerstvo, istaknuo je Li.

“Dvije strane trebale bi ojačati suradnju na različitim poljima, uključujući humanističke znanosti, turizam i sport, te olakšati razmjenu kadrova, dodao je.

Nazivajući suradnju u okviru 16+1 važnim dijelom i korisnom dopunom odnosa Kine i EU, Li je naglasio kako je Kina spremna aktivno surađivati s hrvatskom stranom u pripremi osmog sastanka čelnika država Kine i središnje i istočne Europe sljedeće godine te poticati suradnju između Kine i zemalja središnje i istočne Europe na višu razinu.

Plenković je sa svoje strane rekao kako su se odnosi Hrvatske i Kine razvijali na zdrav i stabilan način s učinkovitom i pragmatičnom bilateralnom gospodarskom, trgovinskom i investicijskom suradnjom.

Dodao je da se hrvatska strana čvrsto pridržava načela ‘jedne Kine’ te da je spremna dodatno istražiti kinesko tržište te ojačati suradnju u trgovini, brodogradnji, turizmu i kulturi.

Naglasio je kako je Hrvatska spremna blisko surađivati s Kinom kako bi osigurala uspješno održavanje susreta čelnika zemalja Kine i Srednje i Istočne Europe sljedeće godine.