Suradnja Kine i Australije u istraživanjima okeana

838

Nacionalni laboratorij u priobalnom gradu Qingdao u istočnoj Kini postigao je dogovor s australskom organizacijom da zajednički gradi istraživački centar za okeane južne hemisfere, prenosi novinska agencija Xinhua.

Centar će promicati razmjenu morskog iskustva i znanja, znanstvenih brodova i infrastrukturnih objekata, te istraživanje i obrazovne resurse između dviju zemalja, kao i jačati partnerstvo u morskim promatranjima, rekao je Wu Lixin, direktor Qingdao Nacionalne laboratorije za pomorske znanosti i tehnologije (QNLM).

Larry Marshall, izvršni dirketor Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO) pozdravio je ovaj vid suradnje između Kine i Australije, te naglasio značaj istraživanja okeana južne hemisfere posebno u domenu boljeg shvatanja fenomena globalnog zatopljavanja.

Centar će pružati potporu Kini u sudjelovanju u globalnom sustavu promatranja okeana, posebno u južnoj hemisferi, izjavio je Wu.

QNLM laboratorij je osnovan u listopadu 2015. te želi postati sveobuhvatan istraživački centar za morske znanosti i tehnologije, kao i otvorena platforma za suradnju pri inovacijama, te doprinjeti globalnim istraživanjima sa kineskim stručnjacima i resursima.