Suradnja Hrvatske i NR Kine: PMF i NP Krka u pokrajini Sichuan s kineskim partnerima potpisali memorandum o zaštiti okoliša i održivom upravljanju

1087
suradnja Hrvatske i NR Kine

U kineskoj pokrajini Sichuan, točnije u Nacionalnom parku Huanglong, proteklog je tjedna svečano potpisan Memorandum o razumijevanju na području ekološke zaštite i održivog upravljanja.

Memorandum je otvorio novi prostor za suradnju Hrvatske i NR Kine, a potpisnici su sa kineske strane bili profesor Sun Geng iz Instituta za biologiju Chengdu i zamjenik ravnatelja NP Huanglong Zhao Qing, dok su sa hrvatske strane dokument potpisali dekanica zagrebačkog PMF-a Aleksandra Čižmešija i ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.

‘PMF je veoma ponosan i sretan što smo potpisali ovaj memorandum o razumijevanju s kineskim partmerima. On je prirodan nastavak dugogodišnje, desetljetne suradnje PMF-a, osobito Biološkog odsjeka i profesorice Anđelke Plenković-Moraj, s Institutom za biologiju Chengdu,’ istaknula je dekanica zagrebačkog PMF-a.

Biologinja i profesorica Plenković-Moraj, čija su specijalnost alge i zaštita voda, je također bila dio hrvatske delegacije u Sichuanu. Ona je zadnjih deset godina povremeno bila stanovnik kineskog Chengdua, a u tom razdoblju je radila kao suradnica na bilateralnim projektima zaštite okoliša, s navedenim institutom te u sklopu Zajedničkog istraživačkog centra za zaštitu okoliša Kine i Hrvatske koji je uspostavljen 2014. Ti projekti su dosad uključivali kineske nacionalne parkove te UNESCO-vu baštinu Jiuzhaigou, Huanglong te hrvatska Plitvička jezera.

Ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić istaknuo je da je uvjeren kako će ovaj sporazum biti generator dugoročne suradnje koja će rezultirati unapređenjem zaštite i promocije izuzetnih prirodnih vrijednosti kojim upravljaju ova dva nacionalna parka. Također, naveo je da su mu, pored službenog dijela kojim je započet dogovor o budućoj suradnji, od iznimne koristi bila i iskustva koja je stekao na nekim iznimno dobro organiziranim posjetiteljskim lokalitetima koja sam imao prilike posjetiti.

Dio delegacije bio je i Davor Antonić, hrvatski stručnjak za elektrotehniku i računarstvo te ekektrokemiju koji se u Kini nalazi već tri mjeseca u sklopu interdisciplinarnog projekta s Kineskom akademijom znanosti.

Povod njegova dolaska bio je prošlogodišnji potres koji je pogodio NP Jiuzhaigou nakon kojeg je kineska strana uvidjela da je potrebno sustavno praćenje određenih parametara pri čemu su njegovo znanje i prijašnja radna iskustva poprilično dragocjena.