Summit 16+1 u Dubrovniku: Zvizdić očekuje dolazak 100.000 kineskih turista ove godine u BiH

666
kineski turisti

U Dubrovniku se održava 8. samit šefova vlada NR Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe (16+1).


Na samitu boravi i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji se obratio kolegama premijerima na plenarnoj sjednici.

BiH veoma zainteresirana za unapređenje veza sa NR Kinom

Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina zemlja koja u što skorijem periodu očekuje dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, te da je europski put bio i da dalje ostaje glavni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine. Naveo je i da je BiH veoma zainteresirana da nastavi s daljnjim unapređenjem i jačanjem veza sa Narodnom Republikom Kinom i zemljama srednje i istočne Europe u oblasti turizma, energetike, transporta, metalske i drvne industrije jer su to prioritetni sektori i nositelji našeg potencijala BiH za domaća i strana ulaganja.

Očekuje se oko 100.000 kineskih turista

Zvizdić očekuje da je liberalizacija viznog režima s NR Kinom rezultira značajnim porastom broja kineskih turista koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu, kao i regiju, tako da se ove godine očekuje oko 100.000 kineskih turista.

Blok 7 u Tuzli u skladu s energetskim standardima koje propisuje EU

”Skori početak izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 u Tuzli predstavlja benefite suradnje koju smo ostvarili kroz mehanizme “16+1”. Ovaj projekt predstavlja najznačajniju investiciju u energetski sektor u BiH. Koristim ovu priliku da naglasim da će nova termoelektrana biti građena u potpunosti u skladu s energetskim standardima koje propisuje EU, te će novi termoblok rezultirati značajnim smanjenjem zagađenost zraka i očuvanjem okoliša, a uz povećanje energetske efikasnosti za 30 posto. Još jednom koristim priliku da se zahvalim uvaženoj ekselenciji premijeru Keqiang na podršci koju je ukazao ovom, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnom energetskom projektu”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da postoji veliki interes Bosne i Hercegovine za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te da dvije zemlje imaju potpisan Sporazum o poljoprivrednoj suradnji, kao i Sporazum o trgovini i ekonomskoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

BiH domaćin susreta ministara transporta 16+1

Zvizdić je pozdravio usvajanje dokumenta Smjernice iz Dubrovnika u kojem je usuglašeno da do kraja 2019. godine BiH bude domaćin susreta ministara transporta 16+1, te je naveo da mu je posebno zadovoljstvo što će Sarajevo biti domaćin 5. samita gradonačelnika glavnih gradova 16+1 čime će se produbiti suradnja, komunikacija i koordinacija i na lokalnom nivou.