Summit 16+1 u Dubrovniku: Kineski premijer se sastao sa premijerima Crne Gore i Sjeverne Makedonije

857
8. sastanak na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku

U Dubrovniku se održava 8. samit šefova vlada NR Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe (16+1), a tijekom kojeg je ovoj platformi pristupila Grčka te je suradnja sad postala 17+1.


Sastanci sa premijerima Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Tijekom samita, kineski premijer Li Keqiang se sastao sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim.

Kina voljna povećati suradnju s Crnom Gorom

Tijekom sastanka sa crnogorskim premijerom, kineski premijer Li je rekao da je Kina voljna povećati suradnju s Crnom Gorom u gospodarstvu, trgovini, investicijama, čistoj energiji te prometnoj infrastrukturi. Kina se nada da će ostvariti stabilan i pozitivan napredak u raznim područjima bilateralne suradnje i pridružiti se Crnoj Gori u ostvarivanju budućeg razvoja bilateralnog prijateljstva i suradnje, rekao je premijer.

Crna Gora se nada da će povećati usklađenje i suradnju s Kinom u područjima prometne infrastrukture, industrija i zelene energije, rekao je Marković.

Li pozvao na jačanje infrastrukturne suradnje sa Sjevernom Makedonijom

Tijekom sastanka s premijerom Sjeverne Makedonije, kineski premijer je pozvao na jačanje infrastrukturne suradnje između dvije zemlje. Hvaleći bilateralne odnose, Li je rekao da Kina i Sjeverna Makedonija vjeruju jedna drugoj i međusobno se poštuju se te da je praktična suradnja između dvije zemlje urodila plodonosnim postignućima. Kina je spremna uskladiti inicijativu Pojas i put sa razvojnom strategijom Sjeverne Makedonije, rekao je još Li, dodajući da su projekti autocesta prekretnica za bilateralnu suradnju te da imaju veliku važnost za društveni i gospodarski razvoj Sjeverne Makedonije i regionalnu povezanost.

Hvaleći odnose i suradnju između dvije zemlje, Zaev je rekao da je njegova zemlja imala koristi od suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe i projekata za povezanost.