Stručnjak: Sloboda plovidbe nije isprika za vojne vježbe u Južnom kineskom moru

906

Sloboda plovidbe ne bi smjela biti isprika za SAD i druge zemlje da izvode vojne vježbe u Južnom kineskom moru, u utorak je izjavio Zhang Junshe, viši istraživač na Vojnom i akademskom institutu kineske mornarice.

Zhang je izjavio da kroz Južno kinesko more prolazi 100 000 brodova godišnje i da se nijedan nije žalio vezano za slobodu plovidbe.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon seminara savjetodavne skupine o Južnom kineskom moru i regionalnoj suradnji i razvoju održanog u ponedjeljak Zhang je rekao kako je SAD rasporedio tešku vojnu moć u Južnom kineskom moru, čime je povisio napetosti umjesto da “održava mir i stabilnost”.

“Zemlje izvan regije mogu potaknuti napetosti i oprostiti se, no posljedice će pasti na strane koje su uistinu uključene.” rekao je Zhang.

Podsjetio je određene zemlje u Južnom kineskom moru na nedavno objavljeno izvješće o ratu u Iraku, rekavši da se pretjerano dodvoravanje SAD pokazalo opasnim.

Dugoočekivano izvješće bivšeg britanskog državnog službenika Johna Chilcota, koje je objavljeno ovog mjeseca, pokazalo je da je invazija SAD-a i Velike Britanije bila planirana na temelju nedostatnih obavještajnih podataka i s manjkom prikladnih priprema za upravljanje zemljom poslje rata.

Kineski stručnjak također je pozvao SAD i njegove saveznike da prestanu s provokativnim vojnim vježbama u regiji, rekavši da kineska vojska ima pravo i snagu da zaštiti suverenost zemlje.