Stručnjaci: Kina i Japan se suočavaju s mogućnostima za razvoj veza u novom dobu

252
Kina i Japan

Kina i Japan bi prisjećajući se povijesti trebali ugrabiti nove prilika u razvoju bilateralnih odnosa u skladu sa zahtjevima novog doba, rekli su stručnjaci za međunarodne odnose.


U nedjelju se obilježila 82. godišnjica incidenta na pekinškom Mostu Lugou, također poznatom kao Most Marka Pola, gdje su japanske postrojbe napale kineske snage i započele potpunu invaziju Kine. Kineski narodni rat otpora protiv japanske agresije je trajao do bezuvjetne predaje Japana 1945.

Radi obilježavanja obljetnice je preko 500 ljudi, uključujući veterane, dužnosnike, studene i vojnike u nedjelju prisustvovalo na svečanosti održanoj u Muzeju rata kineskog narodnog otpora protiv japanske agresije, koji je smješten blizu mosta.

“Samo suočavajući se s poviješću i izvlačeći lekcije iz prošlosti, dvije zemlje mogu unaprijediti bilateralne odnose duž ispravne staze i ostvariti svijetlu budućnost,” rekao je Gao Hong, suradnik istraživač na Institutu za japanske studije Kineske akademije društvenih znanosti.

Tijekom sastanka 27. lipnja u Osaki su se kineski predsjednik Xi Jinping i japanski premijer Shinzo Abe složili da će se njihove zemlje držati raznih principa propisanih u četiri politička dokumenta između Kine i Japana i provoditi politički konsenzus da su suradnički partneri koji jedan drugom neće nikada predstavljati prijetnju.

Gao je rekao kako u novom dobu dvije zemlje trebaju razviti bilateralne veze “odbacujući zastarjele mentalne sklopove, napredujući ruku pod ruku u duhu traženja zajedničkog mišljenja, rješavajući razlike i ulažući napore u izgradnju zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo.”

Rekao je kako očekuje da će se Japan pridržavati konsenzusa koji je postigao s Kinom do sad, poštovati ono na što se do sad obvezao i ispravno gledati na povijest i ostala osjetljiva pitanja.

Kina i Japan jačaju suradnju u širokom rasponu područja kao što su znanstvena i tehnološka inovacija, zaštita prava intelektualnog vlasništva, trgovina i investicije, financije, medicina i zdravstvo, briga o osobama starije životne dobi, očuvanje energije, zaštita okoliša i turizam.

Gao je rekao da će uspostava mehanizma na vladinoj razni promicati razmjene između dvije zemlje u raznim područjima, uključujući obrazovanje, znanstveno istraživanje i kultura.

Gao je rekao da je produbljenje uzajamnog razumijevanja obavezno za ljude dvije zemlje radi ispravnih i objektivnijih mišljenja jednih o drugima i unapređenja prijateljstva.

“To je važna osnova za dugoročan, zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa,” rekao je Gao.