Strategija obnove ruralnog područja — Veliki plan kineskog predsjednika za stotine milijuna stanovnika ruralnih područja

614
Xi Jinping

Provođenje strategije ruralne obnove je veliki članak,” kako je izjavio glavni tajnik partijskog Centralnog komiteta i kineski predsjednik Xi Jinping tijekom razmatranja s predstavnicima iz pokrajine Shandong za vrijeme prvog zasjedanja 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa.

Razgovarajući s predstavnicima iz ove tradicionalno poljoprivredne pokrajine, najviši kineski lider izrazio je svoju brigu za stanovništvo u ruralnim krajevima.

POLJOPRIVREDA TREBA BITI SEKTOR KOJI IMA BUDUĆNOST

”Kina mora biti jaka i poljoprivreda mora biti jaka. Kina želi ljepotu, a ruralno područje mora biti lijepo. Kina bi trebala biti bogata, tako da i ruralno stanovništvo mora biti bogato,” istaknuo je Xi Jinping na temu poljoprivrede, ruralnih krajeva i njihovih stanovnika. On je više puta u izvješću 19. saziva partijskog Nacionalnog kongresa spominjao strategiju ruralne obnove, dajući na taj način lijepi i veličanstveni razvojni plan za kineska sela.

Xi Jinping je 8. ožujka sudjelovao na razmatranju s delegacijom iz kineske pokrajine Shandong za vrijeme prvog zasjedanja 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa. On je s partijskim tajnikom iz sela Wulitun, u okrugu Cao, razgovarao o tome kako ruralnom stanovništvu donijeti bogatstvo i prosperitet.

”Treba ohrabriti lokalne talente kako bi oni doprinosili razvoju domovini. Treba se učvrstiti uloga lokalnih partijskih organa, a u budućnosti ćemo privući i profesioalne poljoprivrednike jer moramo poljoprivredu učiniti industrijom koja ima prosperitetnu budućnosti,” istaknuo je Xi.

”Je li poljoprivreda jaka ili ne, selo lijepo ili nije, a seljaci bogati ili siromašni u konačnici je presudno za kvalitetu realizacije uspostave imućnog društva u svakom pogledu. Trebamo razumjeti važnost i potrebu provedbe strategije obnove ruralnog područja, te ju u konačnici i praktično provoditi,” istaknuo je Xi plan i raspored za unapređenje strategije ruralne obnove.

”Predsjednik je dao jasne zahtjeve za našu pokrajinu u okviru provođenja strategije ruralne obnove. Primjerice, promicanje industrije, talenata i kulturne revitalizacije. Sve to ima praktično značenje za nas te mi te zahtjeve moramo praktično provesti,” istaknuo je predstavnik Svekineskog narodnog kongresa Zhang Xinwen.

Tijekom jučerašnjeg razmatranja glavni partijski tajnik pokrajine Shandong Liu Jaiyi i guverner Gong Zheng izjavili su kako njihova pokrajina u ovome trenutku ulaže nastojanja u promjene starih u nove vidove energije te stavlja naglasak na kvalitetu razvoja. Naglasili su da će maksimalnim trudom rješavati ono što stanovnike najviše brine odnosno ono što im najviše treba.

Kineski predsjednik je rekao kako ”uspjeh ne mora biti samo moj”, što ne znači negativan stav prema radu, nego ispravan stav prema postignućima. Trebamo raditi ono što će donositi ispunjavanje praktičnih interesa stanovnika, da oni i oni osjete odnosno uživaju u uspjehu. Takodjer trebamo raditi ono što je dobro i osnovno za naše potomke.

”Moramo dati vidljive rezultate i ispraviti krivo, ne brinuti o osobnom uspjehu i dobitku, nego se truditi za povijesne uspjehe.”

”Imamo 50 tisuća radnika, a 80% njih su iz ruralnog područja. Većina su siromašni. Međutim, oni su se obogatili nakon sudjelovanja u raznim poslovima,” istaknula je predstavnica Svekineskog narodnog kongresa Zhuo Changli koja ima uslužni tim specijaliziran za kućanske poslove namijenjen radnicima s posebnim potrebama, migrantskim radnicima odnosno njihovoj radnoj izobrazbi.

”U aktualnom razvojnom razdoblju, razvoj ovih usluga zadovoljava potrebe i ruralnog stanovništva, ali i obitelji te starijih i nemoćnih u urbanim sredinama. To je od interesa za obje strane i dobar je posao,” istaknuo je Xi zadovoljno nakon svega što je čuo.

”Glavni tajnik partijskog Centralnog komiteta je dobro upoznat s našim poslovima, osjećam kako on brine o nama. On nas je ohrabrio da to gradimo kao našu karijeru te moram to reći svim svojim kolegama, odnosno svima onima koji rade iste poslove diljem naše zemlje, jer je to pozdrav od našeg predsjednika!”