Stopa nezaposlenih u Kini na petogodišnjoj najnižoj razini

1521
nezaposlenost

Ministar za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Yin Weimin NR Kine izjavio je u nedjelju, tijekom konferencije za medije održane na marginama 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije NR Kine, kako je Kina zadržala opću stabilnost kada je riječ o zapošljavanju u posljednjih pet godina sa stopom nezaposlenih koja je održana na ”relativno niskoj razini”.

Naglasio je kako se radi o teško zarađenom postignuću uslijed pada i usporavanja gospodarstva koje se restruktuira.

Prema iznesenim podacima, Registrirana stopa nezaposlenih u kineskim gradovima na kraju rujna je iznosila 3,95 posto, što je najniža brojka već godinama.

Stopa nezaposlenih temeljena na anketi provedenoj u 31 velikom gradu diljem zemlje na kraju rujna iznosila je 4,83 posto, što je najniža razina od 2012.

Yin je ova postignuća pripisao činjenici da Partija pridaje veliku pažnju zaposlenosti, kao i ulozi stabilnog gospodarskog rasta, reformi i fiskalnoj podršci.

No, određeni pritisci su i dalje tu s obzirom na to da će više od 15 milijuna osoba u gradovima biti u potrazi za poslom u svakoj od naredne tri godine. Također, procjena je da će broj diplomiranih koji će godišnje izlaziti sa sveučilišta premašiti 8 milijuna.

Ministar Yin je obećao i daljnje provođenje proaktivnih mjera za zapošljavanje, jačanje stručne izobrazbe, podršku poduzetništvu i zaštiti radničkih prava.