Stefen Orlins: Frekventni kontakti lidera doprinese boljem razvoju američko-kineskih odnosa

908
Stefen Orlins

Održavanje dobrih kontakata između lidera SAD i Kine doprinose boljem razvoju bilateralnih odnosa, ocenio je juče Stefen Orlins, predsednik Nacionalnog komiteta za američko-kineske odnose.

Na poziv kineskog kolege Si Đinpinga, američki predsednik Donald Tramp će od 8. do 10. novembra boraviti u državnoj poseti Kini.

Orlins je precizirao da su SAD i Kina, posle stupanja Trampa na dužnost predsednika, održavali trend povoljnih kontakata.

„Dve zemlje su u proteklih pola godine održali prvu rundu četiri strateška dijaloga na viskom nivou i proširili razmenu i saradnju u diplomatskoj, trgovinskoj, vojnoj i kulturnoj sferi, kao i u oblastima sprovođenja zakona i sajber-bezbednosti”, podsetio je on.

Orlins je naglasio da je neophodno da dve zemlje, u sledećem koraku, praktično realizuju dogovore postignute u dijalozima, pri čemu bi naglasak trebalo da se stavi na unapređenje regionalne saradnje i međuljudske razmene.

Govoreći o trgovinskoj saradnji, Orlin je ukazao da će se u američkoj delegaciji naći i desetine visokih menadžera velikih kompanija i da se očekuje tokom boravka Trampa u Kini, potpisivanje niza sporazuma o trgovinskoj saradnji između dve zemlje.