Središnja konferencija o ekonomskim pitanjima: Započeo ključni sastanak na kojem će se izraditi planovi za 2018.

963

U ponedjeljak je svečano otvorena Središnja konferencija o ekonomskim pitanjima, na kojoj su kineski vođe započeli s analizom gospodarskog učinka i rezultata u 2017. godini, te s izradom planova za 2018.

Tijekom analize gospodarskog posla koji je učinjen u proteklih pet godina, fokus sastanka će također biti na implementaciji odluka 19. Nacionalnog kongresa Komunistička partije Kine, te izradi sporazuma i rasporeda za ekonomske zadatke u 2018., te će jedan od temeljnih zahtjeva biti visoko-kvalitetni razvoj.

Promatrači su zapazili da će se odluke donesene na sastanku odraziti na koncept novog razvitka Kine koji se temelji na visoko-kvalitetnom razvoju.

Obuzdavanje većih rizika, iskorenjivanje siromaštva i kontrola zagađenja će biti “tri teške bitke” u 2018., te se u sva tri područja očekuje veliki napredak.

Ekonomski plan će se usredotočiti na produbljivanje reforme nabave, stimuliranje sudionika u tržištu, primjenu ruralne revitalizacijske strategije, jačanje koordiniranog urbano-ruralnog razvoja i sveobuhvatno otvaranje.

Rad u idućih nekoliko godina će također biti usmjeren na poboljšanje životnog standarda ljudi, izgradnju mehanizma stanovanja s dugoročnim učincima, i snabdijevanje s više visoko-kvalitetnih ekoloških proizvoda.

BDP Kine se u prva tri kvartala proširio za 6,9 posto, što je više od vladina cilja za ovu godinu od oko 6,5 posto.

Gospodarstvo pokazuje na poboljšanje struktura, a nova ekonomija s više od 10 posto pridonosi sveukupnom rastu, a stopa rasta prihoda stanovnika je premašila sveukupni gospodarski rast.

Ukupne stope rasta od 7 posto u proteklih 5 godina, kinesko gospodarstvo je sveukupnom svjetskom ekonomskom rastu pridonijelo s više od 30 posto, te se na njega sada gleda kao na pokretač i sidro globalne ekonomije.

Međutim, drugo najveće na svijetu gospodarstvo se još uvijek suočava s kompliciranim globalnim okolišem i domaćim strukturalnim sukobima, potencijalnim rizicima u financijskom sustavu, i nejednakostima u industrijama i regijama.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nedavno istaknuo brzi rast kreditiranja u Kini i riskantno posuđivanje novca, što je potez koji banke vodi prema manje reguliranim dijelovima financijskog sustava poznatom i kao “usporedno bankarstvo”.

“Sve veća kompleksnost sustava vodi do sve većih potencijalnih rizika njegovoj stabilnosti,” izjavili su iz MMF-a, savjetujući pritom Kinu da poduzme određene mjere poput jačanja nadgledanja sistemskih rizika i poboljšanja regulacije.

Foto: IC