Čeličana Smederevo okončala 7 gubitničkih godina nakon kineskog preuzimanja

1316
Čeličana Smederevo

Čeličana u srbijanskom gradu Smederevu se okrenula dobiti, okončavajući sedam gubitničkih godina, nakon što ju je preuzela kineska Hesteel Grupa prošle godine, sudeći prema objavi kineskog konglomerata za proizvodnju željeza i čelika.

Čeličana, koje je počela s proizvodnjom 1913., je bila srbijansko preduzeće u državnom vlasništvu, ali su žestoka međunarodna konkurencija i loše upravljanje vodili prema njenom zatvaranju, sve dok nije promijenila ime u Hesteel Srbija, nakon što ju je konglomerat sa sjedištem u Hebeiju kupio za 46 miliuna eura u aprilu2016.

Do kraja decembra Hesteel Srbija je ostvarivala dobit, nakon zarade iz novembra prije poreza i kamata, okončavajući sedam uzastopnih gubitničkih godina, rekli su iz kompanije Hesteel agenciji Xinhua.

Od preuzimanja, kineski željezarski div je zaposlio upravljačko i tehničko osoblje kako bi pomogli željezari u Smederevu s 5 000 zaposlenih u borbi protiv problema u upravljanju, opremi, tehnologiji i vještini.

Yu Yong, čelnik Hesteel Grupe, je rekao kako je željezari Hesteel Srbija trebalo samo pola godine za ostvarivanje dobiti, što je ilustracija prednosti koje Kina ima u industriji željeza i čelika.

Očekuje se kako će čeličana u Smederevu proizvesti 2 miliona metričkih tona čelika u 2017., objavili su iz kineskog konglomerata.

Yu je rekao kako će Hesteel uložiti 120 milijuna američkih dolara u tvornicu čelika u 2017., kao i u 2016., radi nabave nove opreme i tehnologije, dodajući kako očekuje ostvarenje 800 miliona američkih dolara prihoda i 20 miliona dobiti.

Hesteel Grupa, rekao je, će i dalje težiti iskorištavanju potencijala stoljeće stare čeličane, stvarajući od kompanije Hesteel Srbija konkurentno preduzeće u Evropi i globalno i pružajući dobar primjer suradnje između Kine i Srbije.

Grupa je ranije najavila kako će nastaviti poštovati lokalne običaje i kulturne tradicije, kao i slijediti lokalno usredotočen princip kako bi dovela napredne tehnologije i upravljačka iskustva za brzi rast čeličane Hesteel Srbija.