Srbija prijatelj Kine, pouzdan i iskren

396
Kina i Srbija

Svečanom akademijom u Sava centru sinoć je proslavljena 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine, a svečanosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Tu su i članovi srpske vlade među kojima premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Nenad Popović…

Na svečanosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan što je Srbija značajna karika u implementaciji projekta “Jedna pojas, jedan put”. Ukazao je da je Kina u teškim trenucima nesrećnim za Srbiju uvek bila principijelni i istrajni partner. Kineska ambasadorka Čen Bo je rekla da tih 70 godina predstavlja period neprekidnog produbljivanja prijateljstva Kine i Srbije.
Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, na svečanoj akademiji.

Kineska ambasadorka Čen Bo je istakla da je čvrsto uverena da će pod vođstvom kineskog i srpskog predsednika, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, kineski i srpski narod još čvršće biti ujedinjeni, pomagati jedni drugima i postizati sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine višeg kvaliteta.
Čen je podsetila da je samo pet dana nakon osnivanja Narodne Republike Kine, nova Kina iz Beograda dobila zvanično priznanje.
“Tokom ovih 70 godina, bez obzira na promene u domaćem i međunarodnom okruženju, Srbija je uvek podržavala politiku Kine”, rekla je Bo i dodala da će kineski narod večno pamtiti tu podršku.

Nakon zvaničnog obraćanja održan je mešoviti koncert kineskog orkestra i Narodnog ansambla “Kolo”, a svečanost je završena velikim vatrometom ispred Sava centra.