Drugi forum “Pojasa i puta”: Srbija i Kina

449
Kina i Srbija

Drugi forum „Pojasa i puta“ će biti održan od 25. do 27. aprila u Pekingu.


Kina i Srbija su tradicionalno prijateljske zemlje

Kina i Srbija su tradicionalno prijateljske zemlje koje su 2016. godine uspostavile odnose sveobuhvatne strateške saradnje i prijateljstva. Srbija ima veliki broj konkretnih projekata sa Kinom, kao jedna od prvih zemalja u regionu koja je prihvatila da učestvuje u Inicijativi „Pojas i put“ i koja je pozitivno doprinela ovom projektu. U poslednjih pet godina, vrednost spoljne trgovine između dve zemlje povećana je za 55,7 odsto.

Aleksandar Vučić na Drugom forumu „Pojasa i puta“

I predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na Drugom forumu za međunarodnu saradnju “Pojas i put”, gde će na prvom zasedanju Okruglog stola lidera govoriti na temu “Podsticanje povezivanja u cilju pronalaženja novih izvora rasta”, a biće i među tri lidera koji će se obratiti učesnicima Foruma prilikom završnog izlaganja.

Susreti sa Sijem i Putinom

Tokom boravka u Pekingu, predsednik Srbije imaće niz bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima zemalja učesnika Foruma, među kojima su predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsednik Švajcarske Konfederacije Uli Maurer i predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Vučić će se sastati sa članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine Vangom Huningom, članom sekretarijata Centralnog komiteta KP Kine i direktorom Kancelarije za istraživanje politike CK KP Kine.

Planirano je da tokom održavanja Foruma predsednik Srbije prisustvuje i potpisivanju niza bilateralnih sporazuma između Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

U delegaciji Republike Srbije biće i potpredsednici Vlade Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Brnabić: Očekujem novi rast saradnje između dve zemlje

Srpska premijerka Ana Brnabić je izjavila da očekuje novi rast saradnje između dve zemlje nakon predstojećeg foruma.

„Zahvaljujemo Kini na finansijskoj pomoći i podršci kineskih kompanija. Uverena sam da ćemo videti sve više projekata u 2019. i 2020. godini u okviru Sijeve inicijative „Pojas i put“.

Prošle godine više od 100 hiljada kineskih turista

Početkom 2017. godine bezvizni režim između dve zemlje je zvanično stupio na snagu, čime je Srbija postala nova popularna destinacija za kineske turiste u Evropi. Prošle godine je Srbija ugostila više od 100 hiljada kineskih turista.

Istraživač Instituta za istoriju Srbije Jovan Čavoški smatra da inicijativa „Pojas i put“ pokazuje koncepciju Kine o mirovnom razvoju.

„Inicijativa „Pojas i put“ sama po sebi je uspešan model mirovnog razvoja. Od 50-tih godina do danas, Kina insistira na pet principa miroljubive koegzistencije, što je i osnova kineske diplomatije. Mislim da svi ti principi omogućavaju uzajamno-korisni razvoj celog sveta,“ rekao je Čavoški.