Sporazum potpisan: Kinezi će graditi pogon za meso u Kragujevcu

576

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Kini s predsjedavajućim tvrtke SINOMACH (China National Machinery Industry) Hongbinom i predsjednikom tvrtke CMEC Zhang Chunom.

Sa predsjednikom tvrtke CMEC potpisan je sporazum o izgradnji pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu.

Srbija i Kina imaju izuzetno dobre bilateralne odnose koji mogu biti značajno produbljeni unapređenjem ekonomske suradnje, rekao je predsjednik Nikolić, priopćeno je iz kabineta predsjednika.

“Do sada je Kina u Srbiji ulagala u infrastrukturne projekte, ja sam inzistirao da ulaže u proizvodnju. Razloga za to je više, pored unapređenja gospodarske suradnje, ulaganje u proizvodnju je povod da naši kineski prijatelji zauvijek ostanu, što ne bi bio slučaj kod ulaganja u infrastrukturu “, naglasio je predsjednik Nikolić.

On je dodao da potpisivanje memoranduma o razumijevanju između tvrtke CMEC i grada Kragujevca veliki korak u napređenju gospodarske suradnje dvije zemlje.

Predsjedavajući SINOMACH grupe Hongbin zahvalio je predsjedniku Srbije na podršci i rekao da su kineska i srpskih strana učinkovito i brzo realizirale sve dogovore.

“Kina veoma uspješno realizira sve projekte u Srbiji od kojih je najveći onaj u Termoelektranu Kostolac i mi smo veoma zadovoljni rezultatima”, naglasio je Hongbin.

On je podvukao značaj prisustva predsjednika Srbije paradi povodom pobjede nad fašizmom i istaknuo da je to znak pravog i iskrenog prijateljstva.

“Mi smo imali iste ciljeve i tijekom Drugog svjetskog rata, imamo iste ciljeve i sada i tom prijateljstvu kroz ekonomsku suradnju možemo dati novu dimenziju na dobrobit dva naroda”, istaknuo je Žen.

Nakon sastanka s predstavnicima tvrtke SINOMACH i CMEC, predsjednik Nikolić prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između tvrtke CMEC i grada Kragujevca koji su potpisali predsjednik CMEC-a Zhang Chun i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Memorandum o investiranju odnosi se na projekt izgradnje pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu.