Snažni odnosi Kine i EU donose više stabilnosti svijetu

431
EU i Kina

Predanost daljnjem učvršćenju partnerstva i zaštiti slobodne trgovine i multilateralizma

Kina i Europska unija su tijekom godišnjeg sastanka premijera Li Keqianga s europskim kolegama u utorak u Bruxellesu ponovile predanost daljnjem učvršćenju partnerstva i zaštiti slobodne trgovine i multilateralizma. Godišnji sastanak je nova početna točka bilateralnih odnosa, a održao se nakon što su dvije strane prošle godinu proslavile 20. godišnjicu ove serije sastanaka na visokoj razini.


U 2018. trgovina od 681 milijardi američkih dolara

Predsjednik Xi Jinping je obećao da će produbiti veze između Kine i Europske unije tijekom posjeta središtu EU-e u 2014. Nakon ovog posjeta je porasla bilateralna trgovina. U 2018. je dvosmjerna trgovina dostigla novi rekord of 681 milijardi američkih dolara. Obje strane su također povećale suradnju u sigurnosti, održivom razvoju, kulturnim i međuljudskim razmjenama te znanstvenoj tehnološkoj inovaciji.

Neki europski mediji su opisivali politiku Europske unije prema Kini kao kolebljivu. No, čelnici obje strane su više puta naglasili da u odnosima postoji više suradnje nego konkurencije. Kineski ministar Wang Yi je rekao da je najnoviji strateški dijalog Kine i EU-e pokazao da dvije strane dijele konsenzus u područjima koja uključuju podršku multilateralizmu, vodećoj ulozi Ujedinjenih naroda u međunarodnim poslovima te otvorenom svjetskom gospodarstvu i na pravilima temeljenom multilateralnom trgovinskom sustavu.

Preko deset europskih zemalja u inicijativi Pojas i put

Kada je riječ o suradnju na inicijativi Pojas i put je preko 10 europskih zemalja, uključujući Italiju, Mađarsku, Poljsku, Grčku i Portugal, potpisalo memorandume o razumijevanju s Kinom. Njemačka kancelarka Angela Merkel je također izrazila voljnost njene zemlje za igranje aktivnije uloge u inicijativi.

Zaključeiti ambiciozni Sveobuhvatni investicijski sporazum Kine i EU-e u 2020.

Tijekom sastanka ovaj tjedan su se premijer Li i njegovi europski kolege složili oko daljnjeg proširenja bilateralne suradnje u obrani multilateralizma i slobodne trgovine i podršci znanstvenim i tehnološkim inovacijama. Konsenzus je postignut o unapređenju pregovora o investicijskom sporazumu Kine i Europe i dvosmjernog proširenja pristupa tržištu. Dvije strane su se obvezale na ostvarenje odlučnog napretka ove godine u zaključenju ambicioznog Sveobuhvatnog investicijskog sporazuma Kine i EU-e u 2020.

U autorskom članku je premijer Li citirao europsku poslovicu “Oni koji rade zajedno zbrajaju, a oni koji rade zajedno množe.” U tom duhu će Kina i Europska unija će nastaviti razvoj partnerstva i zajednički promicati globalno upravljanje kako bi iskovali veze koje će biti stabilizirajuća snaga za globalni gospodarski razvoj i stabilnost.