Smanjenje birokracije u Kini radi jačanja tržišta

277
birokracija

Slijedi daljnje smanjenje birokracije u Kini.

Kineska središnja vlada će ukinuti ili vlastima na nižoj razini povjeriti više stavki koje trebaju vladino odobrenje i u cijeloj zemlji provesti reformu sustava revizije građevinskih projekata, zaključak je ovog tijela.

Na sastanku je odlučeno da će 25 stavki administrativnog odobrenja, uključujući predodobrenje korporativnih imena prije registracije poslovanja i preliminarnu reviziju domaće proizvedenih lijekova bi ukinuto. Šest stavki administrativnih odobrenja, uključujući prakticiranje registracije nekih zanimanja, će biti delegirano vladinim odjelima na razini pokrajine ili nižoj.

Kineska vlada je pridala veliku važnost preobrazbi vladinih funkcija ubrzanjem administracije, delegiranjem ovlasti, jačanjem nadzora i pružanjem boljih usluga. Premijer Li, koji je predsjedavao sjednicom, je naglasio važnost produbljenja reformi u preobrazbi vladinih funkcija, naročito delegiranja administrativnih ovlasti.

Pozvao je na dubinsku procjenu svih vladinih stavki revizije kako bi se vidjelo da se sve stavke revizije koje se mogu ukinuti ili delegirati vlastima na nižoj razini uredno rješavaju, osim onih koje uključuju nacionalnu sigurnost i glavne javne interese.

“Ubrzanje administracije je važno poput smanjenja poreza u poticanju vitalnosti tržišta, dok se borimo protiv trenutnog silaznog gospodarskog pritiska. Ključan zadatak za vladu je stvoriti bolji poslovni okoliš radi dodavanja energije svim tržišnim igračima,” rekao je Li na sastanku u srijedu. Naveo je i da će ovo biti važna mjera za održavanje stabilnog gospodarskog rasta ove godine.