Si u posjeti Rusiji: Intervju ruskim medijima

271
Kina i Rusija

Uoči državne posete Rusiji, predsednik Kine Si Đinping dao je juče zajednički intervju ruskoj novinskoj agenciji „Itar tas“ i dnevniku „Rosijskaja gazeta“.


“Na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, idem uskoro u državnu posetu Rusiji i prisustvovaću 23. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. U proteklih šest godina, boravio sam sedam puta u poseti Rusiji, svaki put sam svedočio dubokom prijateljstvu između dva naroda i ubirao bogate plodove saradnje”, rekao je Si na početku intervjua.

Zahvaljujući razvoju u proteklih 70 godina, kinesko-ruski odnosi sveobuhvatnog strateškog partnerstva nalaze se u najboljem periodu u istoriji. Dve zemlje imaju potpune mehanizme razmene poseta na visokom nivou, vode sadržajnu i sveobuhvatnu saradnju od strateškog značaja, imaju tesnu i efikasnu koordinaciju i kooperaciju u međunarodnim poslovima, što je dalo veliku pozitivnu snagu složenim međunarodnim okolnostima, podsetio je Si.

“Očekujem da ću tokom predstojeće posete zajedno sa predsednikom Putinom kreirati put budućeg razvoja kinesko-ruskih odnosa, kako bi bilateralni odnosi krupnim koracima išli u novu eru”, rekao je Si.

Privredno-trgovinski odnosi predstavljaju važan deo kinesko-ruskih odnosa. U 2018. godini, vrednost bilateralne trgovine premašila je 100 milijardi američkih dolara, dostižući novi rekord. Veliki projekti u oblastima energetike, saobraćaja, poljoprivrede, vazduhoplovstva i astronautike postepeno se realizuju. Uz zajedničke napore dve zemlje, privredno-trgovinska saradnja je ušla u brzu traku, rekao je predsednik Kine.

„U maju 2015. godine sa predsednikom Putinom sam potpisao ‘Zajedničko saopštenje o povezivanju izgradnje ekonomskog pojasa duž Puta svile sa Evroazijskom ekonomskom unijom’“, podsetio je Si, ističući da je cilj izgradnje ‘Pojasa i puta’ i razvoja Evroazijske ekonomske unije ostvarenje preporoda u sopstvenoj zemlji ali i u regionu, što doprinosi otvorenoj i uključivoj saradnji u regionu.

Kina i Rusija su važne članice BRIKS-a, dve zemlje imaju tesnu komunikaciju i koordinaciju u okviru te organizacije. Rusija će iduće godine predsedavati tom organizacijom, Kina želi sa njom da pojača saradnju, kako bi postigla veći uspeh u saradnji u okviru BRIKS-a, i dala veći doprinos svetskom miru i razvoju, rekao je Si, zamoljen da prokomentariše perspektivu saradnje BRIKS-a.

Govoreći o saradnji Kine i Rusije u okviru Šangajske organizacije za saradnju, Si je rekao da je ta organizacija korisna platforma koju su Kina i Rusija zajednički uspostavile uz zalaganje za izgradnju međunarodnih odnosa novog tipa.

Kina želi sa svim državama članicama, uključujući i Rusiju, da ulaže zajedničke napore u produbljivanje jedinstva, uzajamnog poverenja i saradnje među članicama, kako bi dala doprinos stvaranju zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva.

Govoreći o ličnom prijateljstvu sa Putinom, Si je rekao da je iskreno prijateljstvo sa ruskim kolegom zasnovano na visokom stepenu međusobnog poverenja.

“Mi se međusobno poštujemo, tretiramo sa iskrenošću, razumemo se i verujemo jedan u drugoga. Delimo slična mišljenja o situacijama u svetu, imamo sličnu ideju u upravljanju državom, snosimo istorijsku obavezu preporoda svoje nacije. Ono što je najvažnije, imamo zajedničko shvatanje o strateškom značaju kinesko-ruskih odnosa i imamo zajedničku odlučnost i želju za trajnim razvojem odnosa dve zemlje”, zaključio je Si Đinping.