Si Đinping pozvao na produbljivanje reformi

1313
Kineski predsjednik Xi Jinping Kineski predsednik Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je juče na punu implementaciju reformi u duhu 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.
Si, koji je i generalni sekretar Centralnog komiteta KPK i predsednik Centralne vojne komisije govorio je na prvom zasedanju Rukovodeće grupe za produbljivanje svestranih reformi 19. CK KPK.

„U razumevanju i primeni duha partijskog kongresa treba da se fokusiramo na suštinu, sprovođenje i zahteve reformi”, rekao je Si.

Sastanku su prisustvovali visoki zvaničnici, Li Kećijang, Džang Gaoli, Vang Jang i Vang Huning.

Metodologija reformi
Od 18. Nacionalnog kongresa KPK ostvaren je niz teorijskih, institucionalnih i praktičnih dostignuća i postavljen je reformski okvir u glavnim oblastima, navedeno je u saopštenju sa sastanka.

To je čvrst temelj za buduće duboke slojeve reformi, koje se moraju oslanjati na detaljno proučavanje i primenu u duhu 19. Kongresa i Sijevu misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru.

Istaknute su tri ključne tačke za koje nema alternative: centralizovana KPK, ujedinjeno reformsko rukovodstvo; opšti cilj „unapređenja i razvoja sistema socijalizma sa kineskim karakteristikama i modernizacija kineskog sistema i kapaciteta upravljanja” ; narodna reformska filozofija.

Rukovodeća grupa pozvala je na sistematsku, jedinstvenu i koordinisanu akciju i izvršenje zadataka utvrđenih na 19. Kongresu, kao i na nastavak sprovođenja tekućih projekata.

Osim toga, naređeno je rano planiranje reformi za 2018. godinu, koja označava 40. godišnjicu početka reformi u Kini i otvaranja prema svetu.

Revizija radnih pravila Rukovodeće grupe i izveštaj o superviziji sprovođenja reformi takođe su usvojeni na sastanku.