Si Đinping obećao da će borba protiv zagađenja okoline biti još snažnija

732
Xi Jinping

Kineski predsednik Si Đinping je, tokom sastanka na temu određivanja načina ekološke zaštite koji se završio u subotu, izjavio kako će se Kina boriti u velikoj bici protiv zagađenja i povesti ekologiju na novi nivo.

„Kina će podstaći koordinaciju između ekonomskog i društvenog razvoja i ekološke civilizacije“, kazao je Si, koji je i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Centralne vojne komisije, prilikom obraćanja na dvodnevnoj nacionalnoj konferenciji.

Si je istakao kako će Kina usmeriti više energije u promovisanje ekološke civilizacije i rešavanje problema okoline, uz podršku političkih prednosti centralizovanog i jedinstvenog vođstva Komunističke partije Kine i socijalističkog uređenja kao i postignuća koja su ostvarena tokom 40 godina reformi i otvaranja.

„Izgradnja ekološke civilizacije je od temeljne važnosti za održivi razvoj kineske nacije. Veliki deo posla u cilju postizanja dubokih i istorijskih promena vezanih uz zaštitu okoline napravljen nakon 18. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine“, istakao je Si „Kina je otpočela sprovoditi ekološke inspekcije, objavila je smernice za kontrolu zagađenja vazduha, vode i zemljišta kao i vlastiti plan za ostvarivanje Plana za održivi razvoj do 2030. i sprovodi nacionalni plan za borbu protiv klimatskih promjena. Uprkos celokupnom poboljšanju kineskog ekološkog okruženja, napredak nije postignut odlučno“.

Predsednik Si je kazao kako je izgradnja ekološke civilizacije ušla u kritično razdoblje, ono koje zahteva mnogo kvalitetnih ekoloških dobara koja će zadovoljiti rastuću potražnju ljudi za zdravim okruženjem, odnosno razdoblje kada je Kina sposobna pozabaviti važnim pitanjima vezanim za ekologiju i okolinu.

„Transformacijom kineske ekonomije od rasta velike brzine prema razvoju visokog kvaliteta dovela je do mnogih izazova i teškoća. Moramo stisnuti zube i prevazići probleme“, zaključio je predsednik Si.