Si Đinping: Kineska nacionalna bezbednost za novu eru

1444
Kineski predsjednik Xi Jinping Kineski predsednik Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je juče na sveobuhvatne napore u pristupu nacionalnoj bezbednosti i njeno unapređenje u novoj eri.

Kao generalni sekretar CK KPK i predsedavajući Centralne vojne komisije, predsednik Si je na prvom zasedanju 19. Komisije nacionalne bezbednosti CK KPK naglasio važnost ulaganja napora u jačanje centralizacije i jedinstva rukovodstva partije za ostvarenje kineskog sna o podmlađivanju nacije.

Za četiri godine postojanja Komisija je stvorila okvir i razvila teoriju i strategiju nacionalne bezbednosti uspostavljajući mehanizam koordinacije relevantnih dužnosti, ocenio je Si.

„Komisija je rešila mnoge teške probleme koji su dugo postojali i završila mnoge nedovršene stvari”, rekao je Si, dodajući da Komisija ostaje čvrsto privržena tom poslu.

Kineski predsedni je naglasio važnost ulaganja napora protiv svih vrsta rizika i izazova, kao i jačanja kapaciteta nacionalne bezbednosti, ali je ukazao i na nove zahteve u novoj eri.

Si je pozvao na konkretne napore u zaštiti političke bezbednosti, uspostavljanju ispravnog sistema i institucija nacionalne bezbednosti, kao i na unapređenje strategije i politike jačanja kapaciteta.

On je još naveo da je potrebna prevencija i kontrola rizika, promovisanje vladavine prava i jačanje svesti o nacionalnoj bezbednosti.