Shanghai Electric zainteresiran za preuzimanje Fiatove tvrtke Comau

707

Kineske tvrtke uključujući Shanghai Electric sve su bliže sedmom po veličini svjetskom proizvođači automobila – grupaciji Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zbog mogućeg tržišnog natjecanja za njegov Comau koji se bavi proizvodnjom robota.

Reuters javlja kako su i kineski konglomerat Sinomach te neke privatne tvrtke zainteresirane za kupnju tvrtke specijalizirane za proizvodnju robota za varenje.

Ukoliko preuzimanje Comaua bude dogovoreno to će svakako pomoći Fiatu da plati svoje dugove i financira svoj investicijski plan vrijedan 48 milijardi eura, sudeći prema onome što je objavio Reuters.

Fiat Chrysler Automobiles je u ovome trenutku usmjeren na potencijalni dogovor o prodaji svega ili jednog dijela svog dobavljača za autodijelove – Magneti Marellija i to za nekoliko tvrtki, uključujući i Samsung. U ovome trenutku nema žurbu kada je riječ o prodaji Comaua.

Comau je Fiatu drugo po redu najveće poslovanje dijelovima te se ono preklapa s nekoliko drugih sestrinskih tvrtki u toj grupaciji. To onda, prema riječima izvora za Reuters, svakako otežava stvari. Neimenovani izvor je također dodao i da Fiat Chrysler Automobiles preferira partnerstvo s kineskom tvrtkom radije negoli opću prodaju Comaua.

Podsjećamo kako su kineske tvrke posljednjih godina kupile nekoliko poznatih europskih i američkih tvrtki za proizvodnju.

Jedan od najvećih kineskih proizvođača kućanske opreme Midea preuzela je 86% udjela u njemačkoj tvrtki za proizvodnju robota Kuka s ponudom vrijednom 4,5 milijardi eura.

S druge strane preuzmanje Comaua svakako bio bi veoma učinkovit način za kineske tvrtke da koriste razvijenu tehnologiju drugih zemalja kako bi što lakše ušli na inozemna tržišta.