Sastanak vođa Kine, Japana i Republike Koreje će “otvoriti nove perspektive suradnje”

492
Kina Japan Južna Koreja

Predstojeći sastanak vođa Kine, Japana i ROK-a će otvoriti nove kanale suradnje i pridonijeti regionalnom miru i prosperitetu, rekla je u srijedu u Pekingu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Sedmi po redu sastanak održat će se 9. svibnja u Japanu. Sastanku će prisustvovati kineski premijer Li Keqiang, japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Republike Koreje Moon Jae-in. Uz to što će sudjelovati na sastanku, premijer Li će također biti u službenom posjetu Japanu.

Nakon sastanka trojica vođa će sudjelovati na konferenciji za medije i održat će govore tijekom svečanosti otvaranja poslovnog sumita, rekla je glasnogovornica tijekom dnevnog obraćanje medijima.

Prema njenoj izjavi, u okviru trilateralne suradnje među Kinom, Japanom i ROK-om dosad je došlo do velikih postiguća u područjima poput gospodarstva, trgovine, financija, transporta, kulture, obrazovanja, okoliša, zdravstvenog sektora i upravljanja u kriznim situacijama. Potpisan je sporazum o ulaganju te je održano 13 krugova pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA).