Sastanak Trump – Jiechi u Washingtonu

815
Yang Jiechi

Kineski državni vijećnik Yang Jiechi se sastao s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u Bijeloj kući.

Tijekom sastanka s Donaldom Trumpom, Yang Jiechi je rekao kako je inicijalni telefonski razgovor između kineskogpredsjednika Xi Jinpinga i Trumpa ranije u veljači bio značajan radi postavljanja smjera odnosa između Kine i SAD-a u idućoj fazi.

Yang Jiechi je rekao kako je na temelju razumijevanja koje su postigli dvojica šefova država, te principa “bez sukoba, bez svađa, međusobno poštovanje i suradnja na obostranu korist,” Kina voljna raditi sa SAD-om na jačanju razmjene na najvišim razina, kao i na pitanjima od bilateralnog i globalnog značaja.

Yang Jiechi, bivši kineski veleposlanik u Washingtonu, je također rekao kako obje strane moraju poštovati ključne interese i brige druge strane.

Sa svoje strane, Donald Trump je rekao kako mu je drago što je održao razgovor sa Xijem Jinpingom, govoreći kako Sjedinjene Američke Države pridaju veliku važnost suradnji s Kinom. Predsjednik SAD-a je rekao kako će obje strane raditi na jačanju razmjene na viskokoj razini i suradnje u raznim područjima kako bi unaprijedile suradnju oko regionalnih i globalnih pitanja.