Sastanak Si Đinping – Valentina Matvijenko

760
Sastanak Si Đinping - Valentina Matvijenko

Kineski predsednik Si Đinping sastao se juče u Pekingu sa predsednicom ruskog Saveta federacije Valentinom Matvijenko.

Si je preneo pozdrave predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji je prošlog meseca posetio Kinu, kada ga je kineski predsednik odlikovao Medaljom prijateljstva naglašavajući važnost i jedinstvenost kinesko-ruskih odnosa.

„Želim da ga ponovo sretnem ovog meseca tokom samita BRICS u Južnoj Africi”, rekao je Si.

Kinesko-ruski odnosi su najbolji u istoriji i predstavljaju dobar primer razmene između velikih susednih država, ocenio je kineski predsednik.

Obe zemlje ove godine kompletirale su svoje domaće političke agende i koračaju prema nacionalnom prosperitetu i revitalizaciji na čvrstim temeljima za stabilan i dugoročan razvoj kinesko-ruskih odnosa.

Si je takođe napomenuo da obe zemlje podržavaju jedna drugu u očuvanju suštinskih interesa, aktivno učestvuju u međunarodnim pitanjima i u globalnom upravljanju i značajno doprinose svetskom miru i stabilnosti.

Kineski predsednik je izrazio nadu da će obe zemlje primeniti različite sporazume koje su postigli Putin i on i otvoriti nove modele saradnje.

Matvijenko je prenela pozdrave i najbolje želje Putina kineskom predsedniku, rekavši da su rusko-kineske veze dostigle visok nivo razvoja pod rukovodstvom dvojice predsednika.

Ona je navela da obe zemlje implementiraju dogovore koje su oni postigli, a da zakonodavna tela igraju važnu ulogu u tome.

Prema njenim rečima ruski Savet federacije se nada produbljivanju saradnje sa Svekineskim narodnim kongresom u službi boljeg razvoja bilateralnih veza.