Sastanak Macron-Yi radi razgovora o vezama

250
sastanak Macron-Yi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron se u ponedjeljak u Elizejskoj palači sastao s kineskim državnim vijećnikom i ministrom vanjskih poslova Wang Yijem.


Macron je rekao kako se veseli svom predstojećem posjetu Kini tijekom kojeg će sudjelovati na drugom Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu, u nastojanju za podizanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Francuske i Kine na novu razinu i ostvarenje novih koraka u suradnji u područjima koja uključuju trgovinu, poljoprivredu, financije, civilnu nuklearnu energiju i međuljudske razmjene.

Francuska je aktivno posvećena promicanju razvoja odnosa Europe i Kine i voljna je povećati koordinaciju i suradnju s Kinom u multilateralnim i globalnim poslovima radi zajedničkom nošenja s globalnim izazovima kao što su borba protiv klimatskih promjena i zaštita biološke raznolikosti, rekao je.

Sa svoje strane je, ističući kako Kina želi Macronu toplu dobrodošlicu prilikom predstojećeg posjeta, Wang rekao kako će posjet biti još jedna važna strateška komunikacija između dvije važne zemlje u svijetu i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a te dvije civilizacije koje predstavljaju Istok i Zapad.