Sastanak Lončar-Chen: Srbijanski ministar zdravlja vjeruje da će Kina pobediti epidemiju

270
sastanak Lončar-Chen

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar sastao se sa ambasadoricom Kine u Srbiji Čen Bo povodom aktuelne situacije u vezi sa koronavirusom.


Na sastanku su razmijenjene informacije i detalji o širenju novog koronavirusa, kao i o mjerama koje se sprovode u Kini i Srbiji.

Ambasadorica Čen Bo je tom prilikom rekla da prevencija i kontrola epidemije predstavljaju najvažniji zadatak kineske vlade.

Prema njenim riječima, predsjednik Kine Si Đinping lično je napravio sveobuhvatne planove za jačanje prevencije i kontrole epidemije, a premijer Li Kećijang otišao je u inspekcijsku posjetu Vuhanu kako bi usmjerio kontrolu epidemije.

Kineska vlada uvijek blagovremeno, otvoreno, transparentno i odgovorno objavljuje informacije o epidemiji domaćoj i stranoj javnosti, i jača saradnju sa međunarodnom zajednicom, navela je Čen.

Kineska ambasada u Srbiji, dodala je ona, nastaviće da održava blisku komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja Srbije kako bi zajedno radili na sprječavanju i kontroli epidemije.

Ministar Lončar je tom prilikom visoko ocijenio napore i doprinose kineskih lidera i vlade u sprječavanju i kontroli epidemije, i podsjetio da je Svjetska zdravstvena organizacija Kini odala priznanje.

Lončar je izrazio zahvalnost Kini što dijeli informacije o prevenciji i kontroli sa drugim zemljama svijeta, uključujući Srbiju. U skladu sa razvojem epidemije, vlada Srbije će usvojiti odgovarajuće mjere prevencije i kontrole, a trenutna situacija je generalno stabilna, tvrdi srpski ministar.

Srpska strana spremna je da nastavi da održava blisku komunikaciju i razmjenu informacija sa Kinom, rekao je Lončar, izražavajući uvjerenje da će Kina pobijediti epidemiju.