Sastali se premijeri Kine i Rusije

222
Kina i Rusija kineski premijer Li Keqian ruski premijer Dimitrij Medvedev

Premijeri Kine i Rusije, Li Kećijang i Dmitrij Medvedev, sastali se u petak uoči sastanka Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), pozivajući na jačanje saradnje u toj organizaciji i bilateralnim pitanjima.


Sastanak je održan dan pre 18. sastanka Saveta šefova vlada država članica ŠOS-a, koji će biti održan u subotu u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana.

Podsećajući na prethodni susret sa Medvedevom u Sankt Peterburgu u septembru tokom 24. redovnog sastanka premijera Kine i Rusije, Li je rekao da je postignut novi konsenzus o praktičnoj bilateralnoj saradnji u raznim oblastima.

Kina i Rusija, koje imaju sveobuhvatno strateško partnerstvo, važni su članovi ŠOS-a, dodao je Li.

Kina je spremna da jača stratešku saradnju sa Rusijom u međunarodnim i regionalnim poslovima kako bi zajedno zaštitile regionalni i svetski mir, stabilnost i prosperitet, rekao je premijer Li.

Medvedev je podsetio na rezultate sastanka premijera Kine i Rusije, tokom kojeg je potpisano više sporazuma o saradnji, i pozdravio uspešno održavanje događaja u godinama lokalne saradnje i razmene između Rusije i Kine.

Dve zemlje su odredile 2018. i 2019. za godine lokalne saradnje i razmene i u Kini i u Rusiji.

Medvedev je pozvao obe zemlje da iskoriste priliku održavanja godina naučne i tehnološke inovacije u obe zemlje 2020. i 2021, kako bi one intenzivirale inovativnu saradnju i unapredile novi razvoj saradnje Kine i Rusije.