„Šangajska brzina” reflektira privlačnost Kine

321
Tesla

Američka tvrtka Tesla je u utorak, odnosno 7. siječnja je u Šangaju proglasila službeni početak proizvodnje Model Y u Kini, istovremeno je predala Model 3 vozila prvim privatnim vlasnicima u Kini.


A do ovog trenutka tek je prošlo godinu dana otkada je počela izgraditi Giga tvornicu(Giga factory). Tijekom ovu godinu dana, u Giga tvornici ukupno je proizvedeno oko 1000 vozila važeće za prodaju, tako nije čudno da Elon Musk, CEO Tesle se divio:” Šangajska brzina je začudila svijet!” Današnja Kina, privlači strane investicije svojom velikom prednošću.

„Šangajska brzina” ponajprije je prikazana u snažnom kapacitetu tehnologije i kadrova. Giga tvornica u Šangaju je prva Giga tvornica Tesle u inozemstvu, gdje posjeduje veliki broj robota i automatskih proizvodnih linija, ovdje mnogo ključnih softvera je razvijeno od kineskih ekipa inženjera sa vrhunskom standardom kako u smislu proizvodne efikasnosti tako i u smislu kvaliteta. Trenutno, kinesko gospodarstvo se transformira prema visokokvalitetnom razvoju, postepeno se povećava svoj položaj u globalnom industrijskom lancu i lancu vrijednosti. Dosljedno je optimizirana i struktura stranih investicija u Kinu, a u pitanju korištenja stranih investicija, udio industrije visoke tehnologije snosi već oko 30% u odnosu cjelokupne korištene strane investicije. Strani investitori, među kojima je Tesla veliki predstavnik, neprekidno prikažu povjerenje u kineskom prednosti u tehnologiji i kadrovima.

Istovremeno, u „Šangajskoj brzini” je prikazano i čežnje stranih investitora prema kineskom tržištu. Kina je zemlja sa skoro 1,4 milijardi stanovnika, među kojima više od 400 milijuna su stanovnici sa srednjim dohocima. Ogromni potencijal tržišta i zahtjev potrošnje koji još uvijek se povećava su omogućili dosljedno povećavanje privlačnosti Kine kao „svjetsko tržište”. Uzmemo proizvodnju auta za primjer, Kina nije samo najveće tradicionalno tržište auta, također i najveće tržište auta nove energije. Elon Musk je nekad istaknuo da će njihova tvrtka, temelji se na potrebama kineskog tržišta, usavršava lokalizaciju proizvoda Tesle da bi stvorili uzajamnu korist i win-win rezultat.

Osim Giga tvornice Tesle, također i drugi veliki svjetski projekti su došli u Kinu uključujući Cummins motor u gradu Hefei, njemački BASF u gradu Zhanjiangu kao i INEOS iz Švicarske u gradu Ningbo itd.. Prema podacima o stranoj investiciji objavljenim kinesko Ministarstvo za trgovinu, u prvi 11 mjesec 2019., broj velikih projekata sa stranim investicijom više od 100 milijuna dolara iznosi 722 sa stopom rasta 15,5% što je još jedan dokaz čarobnosti velikog tržišta Kine.

„Šangajska brzina” je također i rezultat Kine od dosljednog unapređenja otvaranja na visokoj razini. Giga tvornica Tesle u Šangaju je prvi projekt sa cijelošću u vlasništvu stranog investitora nakon što je Kina uzela otvorenu politiku u pitanju stranih dionica u području vozila nove energije. Prema termini olakšice Kine dionica u automobilskoj industriji objavljenoj u 2018., nakon 5-godišnjeg prijelaznog razdoblja, ukinuto će sve ograničenje dionica u toj djelatnosti, a ukinuto je ponajprije ograničenje dionica u djelatnosti vozila s posebnim namjerama vozila nove energije. Da pogledamo i na otvaranje u financijskoj djelatnosti, trenutno je već u velikom razmjeru otvoren pristup u djelatnostima banke, vrijednosnih papira i osiguranja, a do 2020. godine će biti potpuno ukinuto ograničenje dionica. Kina čvrstim koracima unaprjeđuje prema otvaranju u robama i drugim elementima tržišta.

Što još važnije, Kina sada poklanja još više pozornost u mehanizam otvaranja da bi još bolje odgovara međunarodnim standardima. Od Zakona o stranoj investiciji do demonstrativne zone u gradu Shenzhenu, nove zone slobodne trgovine u Šangaju i 6 novih pilot zona slobodne trgovine, sve do „Propisa za optimizaciju poslovnog okoliša” objavljenog od Državnog vijeća, Kina je uzela sve češće mjere u otvaranju mehanizma čime i svijetu prikazala odlučnost i napore za otvaranje na još višoj razini. Joerg Wuttke, predsjednik Privredne komore EU u Kini(European Union Chamber of Commerce in China) je naveo kako Zakon o stranoj investiciji „pokrivao sve zabrinutost koje smo imali”, uključujući transformaciju tehnologije, zaštitu poslovnih tajna itd..

Uz sadašnju pozadinu povećanja trgovinskog protekcionizma i unilateralizma, tržišna prednost i otvorene mjere i drugi svojstveni elementi Kine povećavali su povjerenje stranih investitora za dugoročno poslovanje u Kini. Prema Izvješću o povjerenju poduzeća EU u Kini objavljenom od Privredne komore EU u Kini, više od 60% poduzeća gleda Kinu kao prvi izbor za buduću investiciju. Bez sumnje da je još otvorenija Kina izvrsna mrtva luka i prostor prilika stranoj investiciji.