Šangaj proglašen četvrtu godinu za redom kao najkonkurentniji grad u Kini

5854
Šangaj

Šangaj je izabran kao “najkonkurentniji grad u Kini” četvrtu godine za redom, te je na vrhu liste od 358 kineskih gradova.

Kineski institut za konkurentnost gradova, međunarodna akademska organizacija sa sjedištem u Hong Kongu, objavila je godišnje izvješće o ljestvici kineskih gradova u utorak.

Šangajski ukupni BDP bio je skoro 2 bilijuna juana (oko 281 milijardu američkih dolara) s stopom rasta od 6,7% u prve tri četvrtine u 2016, što ga čini najboljim među gradovima u Kini, izvijestio je portal Southmoney.com.

Sudeći prema istraživanju koje je objavio Centar za istraživanje razvoja u Šangaju u prosincu prošle godine, gospodarstvo u Šangaju je stabilno raslo i funkcioniralo bolje od očekivanog, izvijestila je Xinhua.

Iza Šangaja slijede Hong Kong i Shenzhen.

Kriteriji za poredak se temelje na četiri čimbenika: gospodarstvo, društveni uvjeti, okoliš i kultura, što uključuje ukupno 276 pokazatelja.

Gui Qianffang, predsjednik Kineskog instituta za konkurentnost gradova, je rekao kako se gospodarstvo Hong Konga stabilno popravlja nekoliko zadnjih godina, no stopa rasta gospodarstva je usporila zbog unutarnjih razdora u društvu.

Shenzhen je pokazao veliki potencijal s stopom rata BDP-a od 8,7% u 2016., rekao je Gui.

Drugi gradovi koji su također među prvih 10 uključuju Peking, Guangzhou, Chongqing, Tianjin, Suzhou, Hangzhou i Nanjing.

Uspostavljen 1998, Kineski institut za konkurentnost gradova se specijalizirao u studijama urbane konkurentnosti i pruža usluge savjetovanja i procjenjivanja za unapređenje konkurentnosti.