SAD planira uvesti nove tarife Kini: Najavljene kineske trgovinske kontramere

133
Kina i SAD

Kina se oštro protivi planu Sjedinjenih Američkih Država da nametnu 10 odsto tarifa na kinesku uvoznu robu vrednu 300 milijardi dolara, te su najavljene neophodne kineske trgovinske kontramere kako bi se zaštitili interesi Kine.


Potez SAD ozbiljno narušava dogovor postignut između dvojice šefova država u Osaki, skreće sa pravog puta i ne pomaže rešavanju problema. Kina je veoma nezadovoljna i oštro se protivi tom planu, saopštilo je Ministarstvo trgovine Kine u petak.

Ukoliko plan o američkim tarifama stupi na snagu, Kina će preduzeti neophodne kontramere kako bi odbranila ključne nacionalne interese i osnovne interese naroda. Američka strana moraće da se suoči sa svim posledicama, naveo je portparol.

Prema njegovim rečima, potez SAD eskalira trgovinske nesuglasice i nametanje novih tarifa nije u skladu sa interesima naroda dveju zemalja i sveta, i imaće recesivni uticaj na svetsku ekonomiju.

Kina je uvek verovala da u trgovinskom ratu nema pobednika. Kina ne želi trgovinski rat, ali se ne boji da ga vodi. Kina će uzvratiti ako je potrebno, zaključio je portparol Ministarstva trgovine Kine.