Rumunija, Srbija, Bugarska i Grčka o medjusobnoj saradnji i formatu 16+1

795
16+1

Lideri Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije razgovarali su juče o ekonomskoj saradnji, konkretnim projektima i formatu 16+1, koji predvodi Kina.

Ovo je bio treći sastanak ove četiri balkanske države od oktobra prošle godine.

„Razgovarali smo o ekonomskoj saradnji, o konkretnim projektima koje mogu da razviju naše četiri države, kao i o formatu 16+1″, navela je rumunska premijerka Viorika Dančila na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i grčkim i bugarskim premijerima Aleksisom Ciprasom i Bojkom Borisovom.

Prema rečima rumunske premijerke razgovori predstavljaju dobru priliku za jačanje dijaloga i pronalaženja puteva saradnje u regionu jugoistočne Evrope, naročito u pogledu ekonomskog razvoja.

Dančila je izrazila zadovoljstvo zbog organizacije skupa u Rumuniji i pozdravila ulogu Srbije kao „faktora stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pozitivan doprinos procesu saradnje i pomirenja”. Ona je takođe uputila podršku procesu učlanjenja Srbije u EU.

Šefica rumunske vlade izrazila je podršku i Bugraskoj kao zemlji koja predsedava Savetu EU, kao i Grčkoj sa kojom želi da ojača bilateralne odnose.