Rezervati prirode u Kini: Trenutno ih postoji 2.750

290
Rezervati prirode u Kini

U Kini trenutno postoji oko 2.750 prirodnih rezervata širom zemlje, pokazuju podaci Nacionalne uprave za šumarstvo.


Kineski rezervati prirode pokrivaju ukupnu površinu od 1,47 miliona kvadratnih kilometara, što čini 15 odsto od ukupne kopnene teritorije Kine, navodi se u saopštenju uprave.

U njima se nalazi 35 miliona hektara pod šumom i oko 20 miliona hektara prirodnog močvarnog područja, u kojima živi oko 85 odsto divljih životinja i biljnih vrsta.

Više od 300 vrsta divljih životinja i 130 vrsta divljih biljaka, koje se nalaze pod zaštitom države, nalazi se u rezervatima prirode širom zemlje.

Neke od ugroženih životinjskih vrsta su zabeležile ogroman rast populacije poslednjih godina, pa tako ugrožena ptica ibis koja je imala svega sedam jedinki uspela je da se potpuno oporavi i trenutno u Kini živi oko 2.000 jedinki ove vrste. Takođe, broj sivih majmuna sa prćastim nosem je porastao za 1,5 put i trenutno ih i Kini ima oko 750, dok je broj azijskih slonova porastao sa 170 na 230.

Prvi rezervat prirode u Kini bila je planina Dinghu, koja se nalazi u južnoj kineskoj provinciji Guangdung. Ona je proglašena rezervatom prirode 1956. godine.