Reforma ponude najvažniji zadatak Kine u 2017.

782

Dužnosnici unutar kineskog vodećeg tijela za planiranje gospodarstva, Nacionalne komisije za razvoj i reforme, su rekli kako će reforma ponude nastaviti biti zemljin prioritet u nadolazećoj godini.

Reforme su oblikovane kako bi smanjile zemljin višak industrijskih kapaciteta i podesile gospodarstvo za bolje zadovoljavanje zahtjeva ljudi današnjice, piše Xinhua.

Na susretu održanom tijekom vikenda, Nacionalna komisija za razvoj i reforme je rekla kako je 2016. označila početak reformi ponude i kako je zemlja ostvarila napredak u rezanju industrijske prekapacitiranosti, smanjenju zaliha, razduživanju, smanjenju troškova i unapređenju slabih karika.

Sudeći prema objavi Nacionalne komisije za razvoj i reforme, godina na izmaku je također donijela povoljnu promjenu u odnosu ponude i potražnje što je dovelo do bolje profitabilnosti za tvrtke u realnom gospodarstvu.

Direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Xu Shaoshi je rekao kako je idući korak za vladu učiniti više za pomoć poduzećima u boljem upravljanju svojim poslovanjem sukladno zahtjevima tržišta, uključujući poravnavanje upotrebe energije.

“U idućoj godini, trebali bi djelovati u skladu sa stvarnim uvjetima kako bi konsolidirali postignuća iz ove godine i suočili se s izazovima. Više tržišno orijentiranih i na pravilima utemeljenih mjera i tehničkih standarda bi trebalo biti izvedeno. Ako tvrtka može upravljati svojim poslovanjem oslanjajući se na tržišna pravila i donositi vlastite odluke, tada se vlada ne bi trebala uplitati. Činjenje tih stvari samo treba prepustiti tržištu i poduzećima.”

Kako bi daljnje promicali reformu ponude, Xu Shaoshi je rekao kako će biti usvojeno nekoliko mjera za kontrolu širenja proizvodnih kapaciteta, ukidanje zaostalih proizvodnih kapaciteta i borbu protiv ilegalnih aktivnosti.

Rekao je kako će zemlja poduzeti konkretne korake za daljnje smanjenje trgovinskih troškova i olakšati teret poduzećima.

Kineski tvorci politike počeli su požurivati reforme ponude na kraju 2015. u nadi za rješavanje gospodarskih strukturalnih problema i stvaranja novih pokretača rasta jer je podrška potražnji, kao što su investicijski stimulansi, postala manje učinkovita nego ranije.

Na glavnoj godišnjoj gospodarskoj konferenciji prošli tjedan, tvorci politike u zemlji su odlučili kako će nastaviti s reformama.

Prema Središnjoj ekonomskoj radnoj konferenciji koja postavlja smjer reformi, kako bi produbila strukturalne reforme ponude, zemlja će proširiti reformne mjere na više područja, te će detaljno pregledati ponudu u poljoprivredi, oživiti realno gospodarstvo i stabilizirati imovinski sektor.

Ekonomisti naglašavaju kako su napori za promicanjem reforme ponude u srcu gospodarskih nastojanja Kine.

Zhu Zhixin iz Kineskog centra za međunarodnu gospodarsku razmjenu kaže kako će reforma ponude imati implikacije širokog raspona.

“Općenito govoreći, reforme u ponudi ne bi se trebale usredotočiti samo na stabilan i održivi razvoj gospodarstva na makro nivou, već se također nositi i s rizicima u financijskom, te nekretninskom sektoru, osiguravajući da postignuća reformi igraju trajnu ulogu u razvoju zemlje.”, prenosi CRI.