Razvoj i rast Kine je nepovratan proces

249
gospodarski rast

Kineski razvoj i rast predstavljaju nepovratan trend u istoriji i nijedna sila ne može to zaustaviti, izjavio je u subotu kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji.


Vang je izneo svoj stav tokom sastanka sa holandskim ministrom spoljnih poslova Stefom Blokom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Grupe 20 (G20).

„Sjedinjene Države, uključene u jednostranost i protekcionizam, podrivajući multilateralnost i multilateralni trgovinski sistem, postale su najveći izvor globalne nestabilnosti“, rekao je Vang „Vašington je upotrebio svoju državnu moć kako bi suzbio kineska preduzeća, koja poštuju zakon, neosnovano ih optuživši da služe kineskoj političkoj svrsi, što je nasilni akt“.

Vang je istakao da su Sjedinjene Države, koristeći se svojim domaćim pravom, bezobzirno umešale u unutrašnje stvari Kine i pokušale da potkopaju doktrinu „jedna zemlja, dva sistema“ i prosperitet i stabilnost posebne administrativne oblasti Hongkonga. One su time, prema rečima ministra, narušile Povelju UN i osnovne norme međunarodnih odnosa.

„Sjedinjene Države kao jedina supersila na svetu danas bi trebalo da preuzmu međunarodnu odgovornost, pridržavaju se međunarodnih pravila i ispunjavaju međunarodne obaveze“, zaključio je Vang.