Rast i okoliš , Kina želi oboje

596

Duboka je napetost između lijepog, zdravog i održivoga okoliša i brzog rasta industrijske civilizacije. Kinezi žele oboje”, rekao je John Cobb, Jr., 91-godišnji američki filozof za zaštitu okoliša.


“Ono što je zapanjujuće je u kojoj mjeri Kina je pronalaženje načina da i dalje raste da nisu toliko skupi za okoliš. Problemi su i dalje ogromni, a mnogi od njih su u porastu i gore. No napori da se smanji uništavanje su ogromni .
“Kina se bori kako bi pronašli svoj put do industrijaliziranog ekološke civilizacije”, rekao je Cobb koji je zalaganje za zeleni razvoj i više napora kako bi se izbjeglo globalnu ekološku krizu od 1970.
Cobb utemeljio Centar za proučavanje procesa u 1970 u Claremont u Kaliforniji, donacijom svog novaca kako bi podržao svoj rad i aktivnosti, uključujući i održavanja Međunarodne Whitehead konferencije i 9. Ekološkog  Međunarodnog foruma pod temom “zauzimanje alternativa – Prema ekološkoj civilizaciji. ” Četverodnevna konferencija u lipnju prošle godine okupila je više od 2.000 znanstvenika za zaštitu okoliša iz nekih 30 zemalja.
Cobb je pozorno pratio što se događa u Kini. Centar za proučavanje procesa ima kineski odjel čija istraživanja i nalaze potice filozof. “Nastojanja Kineza prema ekološkoj civilizaciji nam dati novu nadu”, rekao je u prethodnom intervjuu.
Prije dva mjeseca, Cobb je otišao u Kinu da prisustvuju treći Forum za pomlađivanje Kine ruralne civilizacije. On je također posjetio eko-sela u Kini.
“Nadam se da će svijet početi naglasiti povećanje apsorpcije ugljika po biljkama i tlu koliko smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Dok industrijska poljoprivreda i dalje truju zemlju i izgubiti t, organske farme apsorbiraju ugljik i izgraditi zemlju. Neka kineski seljaci se povrate organskim metodama prije nego što bude prekasno “, kazao je on.

Xinhua