Prvo izdanje međunarodnog nogometnog turnira Gree China Cup 2017. u Nanningu

702

Grad Nanning, u Autonomnoj regiji Guangxi Zhuang na jugu Kine, bio je nedavno domaćin nogometnog turnira na kojem su snage odmjerile reprezentacije Kine, Čilea, Hrvatske i Islanda.

Radi se inače o prvom međunarodnom nogometnog turniru za kojeg je Kina dobila FIFA-ino odobrenje.

Organizator turnira bio je kineski gigant – grupacija Wanda – čiji predsjednik Wang Jianlin nije krio svoje oduševljenje tijekom konferencije za medije, održane u prosincu u Pekingu, što je najmnogoljudnija zemlja svijeta napokon dobila dozvolu nakon više godina čekanja.

Turnir u navedenom gradu i pokrajini održan je također i u cilju promocije te regije s obzirom na to da Nanning spada među najodrživije i ‘najzelenije’ kineske gradove. Nekih dva sata vožnje brzim vlakom od njega nalazi se i turistički biser Guilin, a za tri do četiri sata automobilom možete doći i do graničnog prijelaza s Vijetnamom.

Turnir je trajao šest dana te su odigrane ukupno četiri utakmice. Hrvatska je prvu s Čileom odigrala 1:1 nakon službenih 90 minuta, izgubivši kasnije prilikom izvođenja jedanaesteraca.

Isti ishod obilježio je i utakmicu za treće mjesto koja se igrala s motiviranim domaćinom. Iako je Hrvatska očito bila bolja te je već u prvom dijelu povela golom Luke Ivanušeca (koji je tako postao najmlađi strijelac u povijesti senirske vrste), netom prije kraja domaćini su izjednačili.

Izvođenje penala je još jednom završilo razočaravajuće te su se Vatreni, unatoč tome što tehnički nisu izgubili ni jednu od odigranih utakmica, morali zadovoljiti s posljednjim mjestom na ljestvici.

Razočarenja svakako nije manjkalo jer lagali bi kad bi rekli da se znatno bolji rezultat nije očekivao. Izbornik Ante Čačić opravdao je neuspjeh umorom, dodajući kako ipak svi trebaju biti zadovoljni s obzirom na to da se s turnira svi vraćaju zdravi i u jednom komadu.

Naglasio je kako, unatoč neželjenom ishodu turnira, činjenica da smo pozvani na njegovo prvo i povijesno izdanje svakako znači mnogo. Osim toga, naši nogometni stručnjaci imali su priliku dobro promotriti Islanđane, što mnogo znači s obzirom da za koji mjesec s tom reprezentacijom igramo važan kvalifikacijski ogled.

Boljem izdanju svakako se nadamo se iduće godine! Čestitke pobjednicima, ali i domaćinima na dobroj organizaciji.