U prvih sedam mjeseci 2017. izravna inozemna ulaganja u Kinu pala 1,2 posto

630
izravna inozemna ulaganja u Kinu

Kinesko Ministarstvo trgovine u utorak je objavilo službene podatke koji ukazuju kako su na godišnjoj razini u prvih sedam mjeseci ove godine izravna inozemna ulaganja u kopneni dio Kine pala za 1,2 posto i to na 485,42 milijarde yuana (72,79 milijardi američkih dolara).

Sudeći prema službenim podacima, od siječnja do srpnja ove godine u Kini je uspostavljeno 17 703 novih tvrtki s inozemnim kapitalom što je porast od 12 posto na godišnjoj razini, a nastavio se i trend priliva inozemnih investicija u luksuzne i visokokvalitetne sektore.

High-tech proizvodnja svjedočila je porastu izravnih inozemnih investicija od 8,3 posto s 37,39 milijardi yuana dok su izravne investicije u high-tech usluge porasle 16,8 posto na 70,31 milijardi yuana.

Nefinancijska izravna inozemna ulaganja kineskih tvrtki u prvih sedam mjeseci 2017. pala su 44,3 posto na godišnjoj razini na 57,2 milijarde američkih dolara i to većinom zbog vladinih mjera u cilju smanjenja nerazboritih investicija.

Ministarstvo trgovine je objavilo kako su inozemne investicije kineskih tvrtki u nekretnine, kulturu, sport i sektor zabave svjedočile znatnom padu tijekom spomenutog razdoblja. U međuvremenu su inozemne investicije kineskih tvrtki uključenih u inicijativu Pojas i put iznosile 7,65 milijardi američkih dolara, čineći 13,4 posto ukupnih inozemnih investicija kineskih tvrtki što je za 5,7 postotnih bodova više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.