Prvi kineski sponzor u povijesti UEFA — Hisense postao glavni sponzor EURO-a 2016.

1314

UEFA i kineska tvrtka za proizvodnju elektronike Hisense objavili su zajedno 14. siječnja u Pekingu da je spomenuta tvrtka postala službeni sponzor nogometnog natjecanja EURO 2016. te da će ujedno biti i globalni sponzor kvalifikacija europskih zemalja za Svjetsko prvenstvo 2018.

Hisense je tako u povijest ušao kao prvi glavni sponzor iz Kine u 56-godišnjoj povijesti UEFA-e.

Spomenuta kineska grupacija specijalizirana je za proizvodnju elektroničke opreme, a utemeljena je 1969. godine. Osim što joj se glavno sjedište nalazi u kineskom gradu Qingdaou u pokrajini Shandong, grupa ima i svoje proizvodne baze u Južnoafričkoj Republici, Egiptu, Alžiru, Meksiku i drugdje. U SAD-u, Europi, Australiji i Japanu imaju urede za prodaju, a njihovi proizvodi se prodaju u više od 130 zemalja i područja u Europi, Americi, Africi kao i na jugoistoku Azije.

Na 15. Europskom prvenstvu u nogometu, koje će se u Francuskoj održavati od 10. lipnja do 10. srpnja, Hisense će svoje sponzorstvo materijalizirati u obliku multimedije, bijele tehnike ali i telekomunikacijske opreme. Kao 10. glavni sponzor spomenutog važnog sportskog natjecanja, zajedno će s drugih 9 svjetskih poduzeća, poput Adidasa, Coce Cole i McDonaldsa biti važno ime na EURO-u 2016. Tada će gledatelji iz cijelog svijeta na ulaznicama, reklamama na terenima i pozadinskim panelima vidjeti logo Hisensea. Između ostalog, ta tvrka će svojim 4K televizorima i 4G mobitel također dati svom doprinos ovoj manifestaciji.

”Hisense je prvi kineski sponzor u povijesti UEFA-e. Kao vodeće svjetsko poduzeće za proizvodnju bijele tehnike velika nam je čast primiti Hisense kao novog člana velike obitelji EURO 2016. Očekujemo suradnju na zajedničku korist kako bismo kineskim navijačim približili svo ono veselje koje donosi nogomet.” – osvrnuo se na ovu suradnju Guy-Laurent Epstein, UEFA-in marketinški direktor.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni potpredsjednik grupacije Hisense Cheng Kaixun.

”Sportski marketing je mnogo pomogao u širenje Hisensa na svjetskom tržištu. Posljednjih godina Hisense je sponzorirao Australian Open, Infiniti Red Bull Racing na natjecanju F1, NASCAR-ove automobile te njemački nogometni klub Schalke 04.” – istaknuo je Cheng.

Tijekom EURO-a 2016. Hisense će kombinirajući razne načine, odnosno na internetu putem njihovih službenih profila na društvenim mreža te offline aktivnostima, uspostavit tzv. ”navijačke trgove” u raznim kineskim gradovima te ovdašnjim navijačima poklanjati ulaznice za finale i druge utakmice europske nogometne smotre.

Potrebno je naglasiti kako su kineske tvrtke posljednjih godina ubrzale korak sa svjetskom sportskom scenom putem nabave, sponzoriranja kao i na druge načine. Sve se više pojavljuju na raznim sportskim natjecanjima tako da se obožavatelji iz prve ruke mogu upoznati s ”Made in China” u sportskom stilu.

Agencija koja je zaslužna za realizaciju sporazuma između Hisensa i UEFA-e je upravo kineska firma. Radi se o tvrtki Shankai Sports sa sjedištem u Pekingu koja već ima svoje urede u Lausanni i Zurichu, a nedavno je postala i marketinški partner UEFA-e za utakmice reprezentacija koje se igraju od 2015. – 2022. Osim toga ona je i partner kada je riječ o autorskim pravima digitalnih medija vezanih uz UEFA-u za razdoblje od 2019. – 2022.

 

croatian.cri.cn