Prvi kineski avion sletio na najviši predio Južnog pola, u bazu Kunlun

774
Prvi kineski avion sletio na najviši predio Južnog pola

Snježni orao 601 je prvi kineski avion sa fiksnim krilima koji je sletio na aerodrom kineske naučno-istraživačke baze Kunlun na Antartiku.

Baza Kunlun je jedna od četri kineske istraživačke baze na Antartiku i nalazi na na 4087 metara nadmorske visine što je čini najvišom od svih istraživačkih baza na Antartiku. Nalazi se 7.3 km jugozapadno od Dome A (Dome Argus) vrha – ledene kupole koja je sa svojih 4093 metara nadmorske visine najviša ledena struktura na Antartiku. Ujedno se Dome A, prema analizama stručnjaka smatra i jednim od najhladnim mjesta na planeti, sa temperaturama koje se mogu spustiti i ispod -100 stepeni celizijusa.

U bazi Kunlun su postavljena tri Antarctica Schmidt teleskopa (AST3) u sklopu zajedničke kinesko-američke istraživačke operacije koju provode zajednički A&M Univerzitet iz Teksasa (TAMU) i Astronomska opservatorija iz Pekinga. Do 2020. se u bazi Kunlun planira instalirati i veći optički teleskop, Kunlun Dark Universe Survey Telescope (KDUST).

Baza Kunlun je zbog svoje elevacije i dugih polarnih noći idealno mjesto za svemirske opservacije za istraživanja u potragama za novim planetama i infracrvena širokopojasna pretraživanja za supernova fenomenima.

Snježni orao 601 uspješno je sletio u  u 13:35, 8. januara 2017. po lokalnom vremenu, što ga čini prvim avionom te vrste koji je sletio na visinu višu od 4 000 metara na Antartiku. Avion je uzletio u 19:50 istog dana radi povratnog leta.