Prva linija podzemne željeznice u Jinanu, kineskom ”gradu podzemnih voda i izvora”

670
prva linija podzemne željeznice u Jinanu

Na prvi dan 2019. godine u promet je puštena prva linija podzemne željeznice u Jinanu, glavnom gradu kineske pokrajine Shandong.

Jinan je ranije bio poznat kao ”grad podzemnih voda i izvora” zbog velikog broja arteških izvora, a ujedno je bio i jedna od nekoliko pokrajinskih prijestolnica koje su i dalje bez podzemne željeznice.

Podzemni izvori su ti koji dovode turiste u njegov kraj, no također su izazvali i dilemu, odnosno graditi sustav podzemnog prijevoza ili zaštititi izvore?

Nakon godina studija i debata, stručnjaci su se 2009. napokon dogovorili da sve dokle podzemna željeznica izbjegava centar grada, gdje je većina podzemnih voda koncentrirana, izgradnja neće imati utjecaja na njihov sustav, sudeći prema riječima Lija Lipinga, profesora sa Sveučilišta Shandong i zamjenika glavnog inženjera u Jinan Rail Transit Groupu, tvrtki koja je jedan od graditelja ovoga projekta.

Locirana većinom u zapadnom dijelu grada, prva linija podzemne željeznice u Jinanu pokriva 26,1 km s ukupno 11 postaja te se očekuje da će se njezinim korištenjem pomoći smanjiti prometne gužve.