Protuterorističke metode u Xinjiangu se ne razlikuju od zapadnjačkih

317
Xinjiang Uygur

Dužnosnici kineske autonomne regije Xinjiang Uygur izvijestili su u petak medije o naporima ove regije u borbi protiv terorizma i deradikalizacije, među kojima su stručno obrazovanje i osposobljavanje.


Dužnosnici su primijetili da su “etnički separatisti, vjerski ekstremisti i nasilni teroristi” planirali i izveli nekoliko tisuća nasilnih terorističkih napada i povezanih incidenata u Xinjiangu između 1990. i 2016., žrtvujući velik broj nevinih života i nanoseći ogromne štete javnoj imovini.

Regionalna vlada snažno je djelovala na suzbijanju tih ugroza. Od 2014. godine razbijeno je 1.588 terorističkih skupina, zarobljeno 12.995 terorista, zaplijenjeno 2.052 eksplozivne naprave, priopćili su zvaničnici.

Xinjiangški centri za strukovno obrazovanje i osposobljavanje bile su ustanove za obrazovanje i osposobljavanje osnovane u skladu sa zakonom, koje u osnovi dijele istu namjenu s “Preodgojnim zajednicama u SAD-u, Britanskim programom otpora i oslobođenja (DDP), francuskim centrima za deradikalizaciju”, naglasili su dužnosnici.

Oni su opovrgli optužbe o “uništavanju etničkih manjina” i “progonu muslimana” od strane Sjedinjenih Država i drugih zapadnih političara, ističući da su pitanja vezana uz Xinjiang “borba protiv separatizma, nasilja i terorizma i ekstremizma”.