Prosvjedi u Hong Kongu: Izazivanje kaosa neće nikada uspjeti

243
Kina Hong Kong

Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi se u srijedu u Washingtonu sastala s nekoliko separatista iz Hong Konga, podržavajući nasilne snage u Hong Kongu u ime ljudskih prava, demokracije i slobode.


Potez predstavlja ozbiljno kršenje temeljnih normi međunarodnog prava i otvoreno uplitanje u unutarnje poslove Kine. Također pruža još dokaza da neki američki političari pokušavaju destabilizirati Hong Kong i obuzdati razvoj Kine.

Od kada je sredinom lipnja u Hong Kongu izbilo nasilje, Pelosi i neki drugi američki političari su namjerno mijenjali ispravno i pogrešno. Pelosi je hvalila nasilja kao “prekrasan prizor za vidjeti”, zahtijevajući istragu policijske provedbe zakona uz maksimalnu suzdržanost, koju je oblatila kao brutalnost. Pelosi je očito zaboravila pokret Occupy Wall Street iz 2011. kada su američke policijske snage protiv prosvjednika upotrebljavala suzavac i gumene metke. Takvi dvostruki standardi pokazuju hiperkritičnu i nemoralnu stranu nekih političara iz SAD-a.

Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a je također više puta izrazila da namjerava donijeti takozvani Zakon o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu, čiji je cilj pružanje utočišta separatistima iz Hong Konga. Kontakti Pelosi sa separatistima iz Hong Konga nisu različiti od onog što su neki američki političari činili kada su tražili agente za izazivanje obojenih revolucija u nekoliko zemalja i regija.

Ako bude bilo kakvih prevrata izvan mogućnosti kontrole vlade Posebne upravne regije Hong Kong, Peking vjerojatno neće besposleno sjediti i pustiti da se prošire. Svakako će imati dovoljno sredstava da ih smjesta stavi pod kontrolu.