Produbljene kineske reforme u pravnom i socijalnom sustavu

463
Komunistička partija NR Kine

Kina je postigla sveobuvatni napredak, te su produbljene reforme u pravnom i socijalnom sustavu od održavanja Trećeg plenarnog zasjedanja 18. saziva Centralnog komiteta Komunističke partije Kine koje je održano 2013.

Generalni prokurator Vrhovnog narodnog prokurata Zhang Jun objavio je u četvrtak kako će njegova institucija formirati deset novih prokuratorskih odjela te provesti nove mehanizme kako bi istim odjelima omogućila da rješavaju i uhićenja te sudski progon kada je riječ o kaznenim slučajevima.

”Stari mehanizmi smanjuju učinkovitost jer jedan odjel rješava proces uhićenja dok drugi treba proučiti slučaj ispočetka kada pokrene proces tužbe,” istaknuo je Zhang na konferenciji za medije koju je organizirao Odjel za informiranje Državnog vijeća.

Preko 90 000 prokuratora i 120 000 sudaca su reizabrani u sklopu pravne reforme u cilju poboljšanja njihove profesionalne kompetentnosti. Oni će preuzeti doživotne odgovornosti za posebne slučajeva u cilju da se potakne njihov entuzijazam i osjećaj za odgovornost.